Na fakulteti sem in potrebujem svoj bančni račun!

Z vstopom na fakulteto je zares skrajni čas, da postanemo tudi finančno samostojni …

Ko človek dopolni 18 let, je zares že skrajni čas, da odraste. Velikokrat želimo biti odrasli v vseh pogledih, ko pa beseda nanese na finančno samostojnost, se zavemo, da bomo še kar nekaj časa otroci, odvisni predvsem od staršev. Toda z vstopom na fakulteto se pojavijo nove potrebe. Imeti svoj bančni račun je eden izmed pomembnejših, saj tekom študija večkrat potrebujemo tisto plastično kartico. Banke študentom omogočajo brazplačno vodenje računa, limite in ugodne obrestne mere pri varčevanju. Kljub temu, da so si ponudbe bank zelo slične, je treba preučiti in dobro pregledati vsako posamezno, saj že vsak evro pomeni veliko že tako praznemu študentskemu žepu.

Študentski račun!?
Gre za račun, kamor se nakazujejo vaši osebni prihodki – štipendije, nakazila študentskega dela, lahko tudi starševska žepnina idr., poleg varno shranjenega denarja pa vam banke nudije še 1 % obrestne mere glede na pozitivno stanje. Poleg tega imate določen tudi osebni limit, ki ponavadi ne presega 100 evrov?! Pod določenimi pogoji se le ta lahko tudi poviša. Danes, ko se nam vseskozi mudi, nam zelo prav pridejo tudi storitve, kjer lahko z banko poslujete kar preko medmrežja oz. mobilnega telefona. Študentje imate tudi možnost najema posojila ali sklenete določeno obliko varčevanja. Skoraj večina bank pa vam informacijo o stanju na računu pošljejo tudi prek SMS sporočil.

Osebni račun pri banki lahko odpre vsak študent, ki predloži:
– izpolnjeno vlogo
– davčno številko
– osebni dokument
– potrdilo o šolanju oz. veljaven indeks

Študentski krediti!
Če ste v finančni stiski in ne veste oz. se nimate na koga obrniti, potem bo za vaš študentski primankljaj poskrbela banka. Kratkoročni namenski kredit brez stroškov odobritve si lahko privoščite pri večini bank, in sicer za stroške knjig, tečajev, računalnika ipd., odobritev slednjega je dovisna od posamezne banke, toda večinoma gre za letnik študija (bolj kot ste pri koncu, večja je možnost odobritve), višino mesečnega priliva na vaš račun ipd. Kredit zavarujete s porokom, obrestna mera pa je primerna študentskemu žepu – no skoraj! Doba odplačila navadno traja do enega leta.

Pameten študent je varčen študent!
Bančni račun pa študentu omogoča tudi varčevanje. Saj veste, kako negotova je naša prihodnost, zato to sploh ni slaba ideja! Nekatere banke omogočajo študentom račun s stimulativno obrestno mero, zato se o tem pozanimajte! Odločite se lahko tudi za neprekinjeno vezavo, pri čemer je obrestna mera pogojena s številom vezanih dni. Gibljejo se okoli 7-8 %. Na voljo vam je tudi rentno varčevanje, kjer svoje evre vežete za daljše obdobje. Pridobite pa lahko celo plačilne kartice z odlogom plačila – seveda pod pogoji, ki jih določa posamezna banka.

Na voljo pa so vam tudi sodobni plačilni inštrumenti:
– telefon
– trajni nalog (trajnik)
– bančni avtomat
– bančna kartica
– elektronsko bančništvo

Skupno vsem inštrumentom je predvsem to, da pri sebi nikoli ne potrebujete ogromno gotovine in je posledično ne morete izgubiti oz. vas ne morejo okrasti, prihranite na dragocenem času, s kartico lahko plačujete skoraj povsod v Sloveniji, z ustrezno (npr. mastercard) pa celo po vsem svetu. Skratka prihranite pri času, denarju in seveda energiji!

Odprt bančni račun imajo danes že otroci, zato je z vstopom na fakulteto zares že skrajni čas, da si ga omisliš in v vsaj majhni meri zaživiš samostojno.

Tjaša Kržišnik

 

 

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.