Maturitetni tečaj, kaj je to?!

Če nam spodleti na maturi, imamo rešitev …!

Velikokrat se prepozno zavemo, kaj si želimo, in tako nam lahko splavajo po vodi življenjske priložnosti in življenjski cilj, kot je npr. vpis na medicino, želja, da postaneš pravnik/ca oz. učitelj, vzgojitelj. In kaj je skupnega vsem tem poklicem? Seveda predvsem visoka omejitev – visoko število zahtevanih točk. Mladost je norost in največkrat razlog za naše največje napake. Le kdo v kriznih letih misli na prihodnost? Prav nihče. Bolj ko se bližate koncu srednješoslkih dni, vse bolj se zavedate, da prihodnost trka na vaša vrata. Mislite, da se izgubljenih točk ne da nadoknaditi? Vse se da, če se le hoče – vaš rešitelj se imenuje maturitetni tečaj!

Dejstva!

Maturitetni tečaj je program, ki vas skozi vso šolsko leto počasi in temeljito pripravlja na ponovno srečanje z maturo.

Vsako leto se zanj odloči vse več četrtošolcev, ki s svojimi osvojenimi točkami niso sprejeti na željene fakultete, oz. vsi tisti, ki so uspešno zaključili srednjo tehniško, srednjo poklicno oz. drugo srednjo strokovno šolo ali 3. letnik gimnazije ter prekinili šolanje najmanj za 1 leto.
Maturitetni tečaj ima odprta vrata tudi za vse tiste, ki imajo zaključeno osnovnošolsko izobraževanje in opravijo preizkus znanja na ravni 3. letnika gimnazije.

Tečaj se izvaja vsako leto, s pričetkom prvega dne v oktobru. Nanj se je seveda potrebno pravočasno vpisati, navadno nekje do konca septembra.

Prijava!

Če si se odločil/a, da svoje znanje utrdiš na maturitetnem tečaju, to lahko storiš le na en sam način – s prijavnico, ki jo najdeš na spletu oz. na matični srednji šoli. Prijavnico moraš odposlati do zahtevanega datuma, ponavadi do 12. septembra, zraven pa priložiti še fotokopije vseh spričeval iz 1.,2., in 3. letnika ter kopijo spričevala o poklicni maturi oz. zaključnega izpita. Vsi tisti, ki ste zaključili 3. letnik gimnazijskega programa, morate poslati spričevala za vsa 3 leta in potrdilo, ki dokazuje, da se niste izobraževali vsaj 1 leto po končanem 3. letnniku gimnazije. Potrdilo lahko dobite na vaši dosedanji šoli. Vsi tisti, ki imate končano le srednješolsko izobrazbo, pa morate predložiti še dokazilo o opravljenem preizkusu znanja za raven 3. letnika.

Izbirate lahko med naslednjimi izbirnimi predmeti:

• zgodovino
• biologijo
• geografijo
• sociologijo
• psihologijo
• ekonomijo

Smisel oz. namen maturitetnega tečaja je predvsem v tem, da kandidate, ki iz takšnih in drugačnih razlogov niso dosegli dovolj točk na maturi oz. niso bili sprejeti na željeno fakulteto, dobro pripravi na ponovno uspešno opravljanje mature.
Maturitetni tečaj pa morate tudi uspešno zaključiti, kar pomeni, da morate ob koncu opraviti vse dolžnosti – vaje, seminarske naloge, poleg tega pa morate biti pozitivno ocenjeni pri posameznem predmetu in redno obiskovati predavanja. Tako tudi pridobite pravico do opravljanja splošne mature.

Četrtošolci, če vam v prvo spodleti, nikar ne obupajte, saj je z maturitetnim tečajem vaš uspeh skoraj zagotovljen!

Tjaša Kržišnik

 

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.