Bančno poslovanje od doma

Če je bilo spletno bančništvo pred leti še konkurenčna prednost, je spletna bančna poslovalnica danes postala nekaj samoumevnega.
Spletno bančništvo omogoča hitro, enostavno in varno opravljanje bančnih storitev s kateregakoli računalnika, priključenega na internet. Spletno elektronsko bančništvo je torej sodoben način opravljanja bančnih storitev od doma, ki poenostavi in poceni naše poslovanje z banko ter omogoča preprosto in učinkovito upravljanje oz. poslovanje z denarjem kjerkoli in kadarkoli.

Glavna prednost spletnega bančništva je, da lahko opravimo večino storitev, za katere se moramo sicer oglasiti v banki, kar v domačem naslonjaču, vse, kar rabimo, je računalnik, ustrezno geslo in internetna povezava. Geslo običajno dobimo v bančni poslovalnici, kjer moramo izpolniti izjavo za pristop k spletnemu bančništvu, s tem, da študentom različne banke ponujajo določene popuste ob pristopu ali pri mesečni uporabnini ali pa imajo za študente celo brezplačne ponudbe.

Banke preko spletnega bančništva ponujajo različne storitve, ki jih lahko opravljamo 24 ur na dan. Spletna bančna poslovalnica omogoča celovit pregled osebnih financ. Lahko vpogledamo v trenutno stanje in promet na našem računu, lahko se prijavimo oz. odjavimo od prejemanja elektronskih računov v spletni banki, preko spleta ceneje plačujemo položnice in druge račune, nekatere banke omogočajo tudi plačevanje v tujino, zahtevamo lahko izdajo plačilnih ali posojilnih kartic, zaprosimo za spremembo višine limita na osebnem računu ali plačilni kartici, v sklopu iste banke lahko brezplačno prenašamo sredstva med računi iste banke, nakazujemo denar na druge račune, ponuja nam možnost plačevanja v določenih spletnih trgovinah ipd. Izvajanje domačih in čezmejnih plačil ter prenosov sredstev med računi preko spletnega bančništva pa nam ne prihrani samo časa, ampak pomeni tudi prihranek denarja, saj je bančna provizija nižja kakor na bančnem okencu.

Tudi za varnost pri spletnem bančništvu so banke poskrbele, saj za vstop v spletno poslovalnico potrebujemo kvalificirano digitalno potrdilo. Kvalificirano digitalno potrdilo je elektronski osebni dokument, s katerim se uporabniki vsakokrat, ko vstopimo v spletno bančno poslovalnico, tudi identificiramo. Vsa sporočila, ki si jih izmenjujemo z banko preko spletnega bančništva, so šifrirana, saj se uporabniki identificiramo s svojim kvalificiranim digitalnim potrdilom in osebnim geslom, ki ga poznamo le mi sami.

Sanda Gajsar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.