″Berlin calling″

Slovenska filharmonija svojo letošnjo koncertno sezono nadaljuje z izvrstnimi glasbenimi gosti. Če je Rolls Royce najprestižnejši med avtomobili, tako Berlinski filharmoniki veljajo za enega najodličnejših orkestrov po mnenju britanske revije Gramphone, ki že od leta 1923 velja za eno glavnih referenc na področju klasične glasbe.

Torej lahko brez zadržkov sklepamo, da je sekcija rogov, ki tokrat prihaja v goste k Slovenski filharmoniji v zasedbi kvarteta, ena najboljših na svetu. Člani kvarteta rogov: Sarah Willis, Stefan Dohr in Stefan de Leval Jezierski so morda največji mojstri na tem glasbilu, a to so le trije. Četrti član je mladi, izjemno nadarjeni Logatčan Andrej Žust, nekdanji prvi hornist Orkestra Slovenske filharmonije in prvi Slovenec v zgodovini, ki ima čast igrati v vrstah Berlinskih filharmonikov!

 

Andrej je pri svojih sedemindvajsetih uspešno opravil avdicijo, a kot za vsakim uspehom je tudi za tem stalo veliko vloženega truda, časa in predvsem želje in poguma stopiti pred najboljše ter jim pokazati, da se lahko kosa z njimi. Dve leti pred tem je bil štipendist Akademije Berlinskih filharmonikov, ki jo je ustanovil sloviti Herbert von Karajan, na kateri je imel možnost delati z najboljšimi dirigenti in solisti. Pred avdicijo, kot sam pravi, ni pričakoval, da bo izbran. Gre za izjemen psihični pritisk, a je vseeno preizkusil svoje sposobnosti, čeprav je bil že pred tem, da odpove udeležbo, saj je teden pred veliko preizkušnjo zbolel. K sreči ga je poklical berlinski profesor Stefan de Leval Jeziersky in ga prepričal, da se takšne priložnosti ne sme izpustiti, tako se je vendarle zbral in odpotoval v Berlin.

 

3. in 4. marca 2016 se kot gost vrača nazaj v orkester, v katerem je začel svojo kariero. S svojimi tremi kolegi bo v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma z Orkestrom Slovenske filharmonije odigral Koncertno skladbo za štiri rogove in orkester Roberta Schumanna, delo, ki je zaradi svoje izvirnosti v tistem času bilo prevečkrat spregledano. Na sporedu bo tudi veličastna Simfonija št. 5 v B-Duru Antona Brucknerja, ki je zanimiv skladatelj tako za vrhunske poznavalce glasbe kot za laike. Koncert bo vodil Britanec James Judd, dirigent, ki je v svoji bogati karieri stal pred največjimi svetovnimi orkestri, kot so Berlinski in Dunajski filharmoniki, Tonhalle iz Züricha, Rotterdamska in Izraelska filharmonija.

 

www.filharmonija.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.