Bodo avtorske pogodbe zamenjale študentske napotnice?

Man reading college or university application or document from school. College acceptance letter or student loan paper. Applicant filling form or planning studies.
Foto: Tero Vesalainen iz iStock

Študentje in delodajalci so se do sedaj posluževali izplačevanja preko študentske napotnice, saj je bilo to za delodajalca ceneje.
Če bo nov zakon o malem delu sprejet, se bodo študentom in delodajalcem stroški izplačila povečali, da bo ugodnejše izplačilo preko avtorskih pogodb. Jurij Piršič, iz Avtor, d. o. o., družbe za zaščito avtorskih pravic in pravic industrijske lastnine, nas je bolje seznanil z avtorskimi pogodbami.

Kdo in kaj lahko dela

Zakon opredeljuje, da lahko preko avtorske pogodbe opravljamo govorjena dela, pisana, glasbena, gledališka, gledališko-glasbena in lutkovna dela, koreografska in pantomimska, fotografska in dela, narejena po postopku, podobnem fotografiranju, avdiovizualna, likovna, arhitekturna dela, dela uporabne umetnosti in industrijskega oblikovanja, kartografska dela, predstavitve znanstvene, izobraževalne ali tehnične narave. Pri avtorskih pogodbah ni omejitve, kdo lahko dela, kar pomeni, da lahko delajo študenti, zaposleni, nezaposleni, upokojenci itd.

Pogodbe

Pri avtorski agenciji Avtor, d. o. o., imajo sestavljene tipske pogodbe za posamezne vrste avtorskih del, ki jih priredijo študentskemu delu, saj morajo ustrezati zakonu o avtorskih in sorodnih pravicah. Potrebna je overitev naročnika – plačnika ter avtorja in v njihovem primeru še Avtor, d. o. o., kot posrednika pri prenosu pravic in denarja na avtorjev račun.

Omejitve, prednosti in slabosti

Če študentsko delo ustreza definiciji avtorskega dela (če niste prepričani, ali vaše delo ustreza definiciji avtorskega dela, lahko pokličete na tel. št. 01 43 66 888, kjer vam bodo znali svetovati), omejitev pri avtorskih pogodbah praktično ni. Treba je omeniti le višino vseh izplačil preko avtorske pogodbe, ki ne sme presegati 25.000 evrov. Pri večjem zaslužku pa je treba davčnemu organu plačati davek na dodano vrednost.

Obdavčitev

Najlažje obdavčitev predstavimo na preprostem primeru: predpostavimo, da delodajalec plača 100 evrov, po avtorski pogodbi dobi avtor 77,5 evrov neto izplačila in, če je v tekočem letu zaslužil 5.600 evrov ali manj, še pri obračunu dohodnine naslednje leto 22,5 evrov nazaj, v tem primeru dobi torej celoten znesek. Preko študentske napotnice z vsemi stroški zavarovanja in plačilom koncesijskih dajatev pa 82 evrov. Po novem predlogu zakona obstajata dve možni interpretaciji zakona: po optimistični dobi študent 70,5 evrov neto in po pesimistični 65 evrov.

Avtorska pogodba ali študentska napotnica?

Iz stališča študenta in delodajalca je izplačilo dohodkov preko avtorske pogodbe do 5.600 evrov na letni ravni zagotovo ugodnejše že sedaj. V primerjavi z novim zakonom o malem delu avtorska pogodba nima omejitve števila ur, vrednost urne postavke ni določena, ne potrebujete zdravniškega pregleda, po novem zakonu o malem delu bo moral tudi študent sam poskrbeti za plačilo, pri avtorskih pogodbah je to bistveno lažje, saj je pravna varnost večja.

Sanda Gajsar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.