Bruci Univerze v Ljubljani študentskim izzivom naproti

Letošnja generacija brucev Univerze v Ljubljani bo danes v okviru tradicionalne prireditve Pozdrav brucem slavnostno vstopila v študijsko leto 2016/2017. Na Kongresnem trgu obiskovalce med 16. in 20. uro čaka zanimivo in družabno doživetje. Poleg pestrega dogajanja na odru, se bo predstavilo tudi vseh 26 fakultet in akademij Univerze v Ljubljani. Spodbudne besede ob življenjski prelomnici bodo brucem namenili rektor Univerze v Ljubljani prof. dr. Ivan Svetlik, predsednik Študentskega sveta Univerze v Ljubljani Jan Kukovec, predsednik Upravnega odbora Univerze v Ljubljani prof. dr. Janez Hribar in župan Ljubljane Zoran Janković.

 

Rektor Univerze v Ljubljani prof. dr. Ivan Svetlik se obdobja, ko je bil tudi sam bruc, z veseljem spominja: »Prav nobenih strahov nisem imel, samo velika pričakovanja po novem znanju in izkušnjah. Vedel sem, da je to prava pot v svet samostojnosti in odraslosti. Iz izkušenj lahko rečem, da je študij res pomemben. Malce za šalo, malce zares – morda celo najpomembnejša stvar na svetu, obštudijske dejavnosti pa najpomembnejša postranska stvar na svetu.«

 

V študijskem letu 2016/2017 bo na Univerzo v Ljubljani vpisanih okoli štirideset tisoč študentov, med njimi skoraj devet tisoč brucev. Tujcev na vseh treh stopnjah študija je skoraj dva tisoč, več kot 1400 pa jih v prvem semestru prihaja na študijsko izmenjavo. Končni podatki o številu vpisanih študentov bodo znani 30. oktobra 2016.

 

Na odru bodo obiskovalci lahko spremljali bogat program, v katerem se bodo prepletali glasba, ples in petje. Nastopili bodo Tilen Artač, mažorete Laško, Jernej Kozan, Akademska folklorna skupina France Marolt, plesni par Daniil Volkov in Ekaterina Novikova, maestro Anton Volkov in Anja Furlan, Trombone Connection Akademije za glasbo Univerze v Ljubljani in Marina Mårtensson Trio. Tilen Artač, violončelist, imitator, satirik, televizijski voditelj in Ježkov nagrajenec, je študij zaključil že leta 2007, vstopa v študentsko življenje pa se spominja z nostalgijo: »Izbor fakultete in študijske smeri je seveda pomemben, a še pomembnejše se mi zdi druženje z vrstniki v času študija, spoznavanje novih ljudi. Ja, lepo smo se imeli, ko sem jih štel rosnih 18. Morda sem bil še celo malce premlad za odgovorno funkcijo bruca.«

 

Dogodek se bo predvidoma ob 20. uri zaključil s koncertom glasbene skupine CoverLover. Najbolj vztrajni lahko druženje nadaljujejo na žuru dobrodošlice Študentskega kampusa, na katerem bo nastopila tudi glasbena skupina Plavi orkestar. 

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.