Čas bucovanj

Po Slovarju slovenskega knjižnega jezika je bruc slušatelj prvega letnika na univerzi, slabšalno pa se lahko uporabljata tudi izraza bruculja in bruclja.

Za novopečene študente je oktober oziroma začetek novega študijskega leta prehod v eno izmed najzanimivejših, najrazburljivejših obdobij v življenju.

 

Različno razumevanje brucev

V ožjem pomenu se izraz uporablja za študente prvega letnika, preden opravijo neformalni iniciacijski proces, tako imenovano brucovanje, s čimer postanejo »ta pravi« študenti. Uradno so bruci tako poimenovani prvo leto, neuradno pa ponekod ostaja glede na kriterije, med katere sodi tudi prva desetka, pa tudi petka, razne spolne izkušnje z vrstniki ali starejšimi študenti.

 

Številni spoznavni večeri in brucovanja

Bruci gredo na fakulteti, ki jo obiskujejo, v študentskih domovih, klubih študentov in še kje skozi iniciacijski obred, ki ga vodijo starejši študentje in se loči od sprejema fazanov, sprejetja dijakov 1. letnikov srednjih šol med dijake. Slednje radi starejši dijaki posujejo z moko, obmetavajo z jajci in porišejo  z alkoholnim flomastrom s črko F kot fazan.

Za bruce je ta obred bolj zabaven, prijazen in čist, a ne nujno prijeten. Povezan je z zabavo, glasbo in plesom ter raznimi šaljivimi preizkušnjami. Spoznavni večer ali brucovanje se lahko začne z večerjo oziroma raznimi prigrizki, nato pa sledi šaljivi del. Bruce čakajo številne preizkušnje, s katerimi pokažejo, kaj znajo in kakšni so, pitje brucomora, razglasitev naj bruca in brucke ter druge igre. Nato pa sledi zabava.

Sicer pa so tako brucovanja kot druge študentske zabave pomemben del družabnega življenja študentov, kjer navezujejo stike z vrstniki, najdejo nove prijatelje ter navežejo nove stike in poznanstva.

Največje vseslovensko brucovanje, ki ga prireja ŠOU Ljubljana, bo letos potekalo v novem Študentskem kampusu.

 

Kako brucovanje praznujejo drugje po svetu

Tudi v državah bivše Jugoslavije praznujejo brucovanje. V Srbiji temu pravijo Brucošijada, bruci pa so brucoši. Fakultete pred zabavo oblepijo s plakati, ki vabijo mlade na veselico. Žurka je ponavadi v lokalih z živo glasbo, kjer mladi poskakujejo v ritmih Balkana.

Ponekod drugje po svetu, na primer v Turčiji in Avstraliji, pa se mladi nad tem celo zgražajo in se jim zdi to početje čudno oziroma menijo, da bi se starši zanje celo zavzeli.

 

Brucomor

Na brucovanju so bruci prisiljeni izpiti brucomor, zvarek, namešan iz raznoterih pijač, ki naj bi brucem začasno zagrenil življenje. Bruc s posebnimi pooblastili in funkcijo je brucmajor. Ponekod poznajo tudi »zelenega carja«, ki odloča o tem, kako bodo z njimi ravnali na brucovanju.

Brucomor je velika neznanka in včasih celo strah brucev. O tem, kaj vse dajejo vanj, krožijo ponekod že prav bizarne zgodbe. Recept pa je seveda skrivnost, dokler nisi sam na mestu, da ga za mlajše generacije pripravljaš, pa še takrat si zavezan k molčečnosti. 

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.