Čas je denar

Ste tudi vi med tistimi študenti, ki jim 24 ur na dan ne zadošča za opravljanje vseh obveznosti?

Najprej morate na predavanja, po predavanjih je čas za učenje, potem je potrebno še kaj pojesti, se posvetiti sebi, se urediti, se družiti s prijatelji, iti v trgovino, pospraviti stanovanje, posvetiti nekaj časa počitku, zaslužiti kakšen evro … Časa imate dovolj, težava je verjetno v tem, da si ga ne znate dobro razporediti. Naredite si časovni razpored in spravite svoje aktivnosti v red.

Zavedati se morate, da je čas v današnjem času denar 

Da bi znali upravljati s časom pa morate biti dobro organizirani in le tako boste lahko tudi uspešni pri opravljanju vseh obveznosti, ki ste si jih zastavili na določen dan.

Pri organizaciji opravil je zelo pomembno, da ne iščete izgovorov, da nečesa ne bi opravili. Če se boste obveznostim izogibali, ne bodo izginile, ampak se bodo le kopičile! Ko je na kupu preveč obveznosti, je seveda razumljivo, da jih ne morete opraviti v enem dnevu. Torej prvo pravilo pri upravljanju časa: „Kar lahko storiš danes, ne odlagaj na jutri.“

 

Dobro si je postaviti želeni cilj, tako boste vedeli zakaj se trudite 

Cilj naj bo posplošen in le eden. Če je ciljev preveč, se v možganih takoj sproži mehanizem, ki nam da občutek, da čisto vseh ciljev ne moremo doseči. Za študente naj bo cilj takole posplošen: „Moj cilj je, da v tem letu vse svoje študijske obveznosti opravim v prvem roku.“

Ko je cilj postavljen, si takoj privoščite zadoščenje. Vsak dan samo za trenutek pomislite, kako lepo bo, ko boste vse izpite, kolokvije, seminarske naloge opravili in ne boste imeli skrbi, imeli pa boste prosti čas, ki ga boste lahko namenili samo sebi. Občutek, ko ste rešeni vseh izpitov na faksu, je čudovit in za ta občutek se je vredno truditi.

Naredite si seznam stvari, ki jih je potrebno opraviti najprej. Lahko si naredite seznam po koledarju. Tako boste najbolje sledili obveznostim po določenih dnevih. Razporedite si učenje glede na datum izpitov, kolokvijev. Ne iščite nikakršnih izgovorov! Zavedati se morate, da če želite, boste izgovor VEDNO našli. Zato raje pomislite na zadovoljstvo ob opravljeni obveznosti in jo opravite!

 

Do sebe ne bodite prestrogi 

Privoščite si nagrado za trud, ki ga vložite v doseganje cilja. Če se boste med tednom vsak dan trudili in izpolnili vse obveznosti, vam lahko vikend pomeni nagrado. Razporedite si obveznosti tako, da jih opravite  čez teden. Sobota naj bo samo vaša, zato jo dobro izkoristite. V nedeljo pa si postavite le tiste najnujnejše obveznosti: „Pripraviti se moram le na jutrišnje predavanje.“

In še enkrat ne pozabite na sanjarjenje o občutku, ko boste dosegli cilj. Občutek svobode, občutek ponosa po vseh opravljenih obveznostih je največja nagrada za vaš trud.

 

Tjaša Ruparčič

 

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.