Več jezikov znaš, več veljaš

Med študijem boste zelo hitro ugotovili, da vam znanje tujih jezikov pride zelo prav.

Še kako prav pa vam bo prišlo znanje tujega jezika kasneje, ko boste iskali zaposlitev. Kaj pa če tega znanja nimate? Nekaj nasvetov o tem, kako, kdaj in kje se naučiti tujega jezika, si preberite v naslednjih vrsticah.

 

Dobro je, da učenje jezika ne jemljete kot učenje, ampak si poskusite to „učenje“ narediti čim bolj zabavno

Nedvomno se jezika najhitreje in najbolje naučiš, če se kot avanturist odpraviš v okolje, kjer živijo tujci in govorijo jezik, ki se ga želiš naučiti. Tam lahko spoznaš nove ljudi, nove kraje, značilnosti kraja, običaje, tujo hrano … Tako bo učenje zabavnejše in zanimivejše. Seveda te v tujini nihče ne razume in si zato primoran govoriti njihov jezik. Pravijo, da kar se mora storiti, pač ni težko. Tisti, ki nimate te možnosti, da bi odpotovali v tujo državo in tam preživeli dlje časa, si poskusite državo priklicati k sebi v Slovenijo. Srečo imate, da ste danes obkroženi z različnimi mediji, s pomočjo katerih se lahko naučite tujega jezika. Poslušajte radio v tujem jeziku, glejte tuje programe, glejte filme brez podnapisov, berite knjige v tujem jeziku …

Ker živite v času računalnikov, nikakor ne smete izključiti učenja jezika preko spleta

Na spletu imate nešteto možnosti, kako se naučiti jezik; tuje spletne strani, strani prevedene v slovenščino, naloge za učenje jezika, govorne vaje, aplikacije, kjer lahko poslušate izgovorjave, in še in še bi se dalo naštevati. Izkoristite to!

 

Poskusi se pogovarjati sam s seboj

Jezik je potrebno govoriti, ne samo poslušati. Ko slišiš kakšen stavek na televiziji, radiu, ga ponovi. Govorjenje močno pripomore k temu, da si zapomnite tuje besede. Z govorjenjem stavkov pa avtomatsko osvojite tudi sestavo stavka (slovnica).

 

Pri učenju uporabljajte različne pripomočke

Kupite si raznobarvne liste, na katere si boste zapisovali besede, stavke, pravila. Ob besedah si narišite ali prilepite kakšno sliko, da si boste besedo vizualno zapomnili. Lističe si lahko razporedite tudi po stanovanju, tako boste vsakič, ko boste zagledali listič, ponovili vsebino, ki je zapisana na listu. Obesite jih recimo na hladilnik, tako boste vsakič, ko ga boste odprli, pogledali besede, stavke …

 

Tisti, ki imate čas in denar, si lahko privoščite tudi kakšen tečaj, kjer boste usvojili tuj jezik

Skratka, znanje tujega jezika ali tujih jezikov je zelo koristno. Tako pri iskanju zaposlitve kot tudi v vsakdanjem življenju. Lepo je, če se na potovanju lahko sporazumevate s tujci brez zadrege in brez pretiranega mahanja z rokami, ko tujemu natakarju poskušate razložiti, da bi radi naročili kavo z mlekom. Pa srečno pri učenju!

 

Tjaša Ruparčič

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.