Cenejši prevoz po mestu

Povejte, da ste študent in povprašajte za ugodnosti povezane s statusom tudi glede prevozov.

Subvencionirani javni prevoz

Subvencijo prevozov za študente od 1. 1. 2012 ureja Zakon o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev. Subvencionira se cena mesečnih vozovnic za avtobusni in železniški medkrajevni potniški promet. Vendar pa do subvencij mesečnih kart niso upravičeni vsi, le  tisti, ki bivajo manj kot 5 kilometrov zunaj kraja študija in tisti, ki prejemajo dodatek za prevoz znotraj državne štipendije. Subvencije mesečnih kart mestnega potniškega prometa krijejo mestne občine. Zakon določa brezplačen prilagojen prevoz tudi težje ali težko gibalno oviranim osebam.

Za pridobitev subvencije za mesečno karto mestnega potniškega prometa je potrebno izpolniti obrazec in ga potrditi na fakulteti, s čimer potrjujete status študenta.

Za pridobitev subvencije za prevoze medkrajevnega potniškega prometa morajo od 1. 1. 2012 študenti zaprositi preko Obrazca za uveljavljanje pravic iz javnih sredstev.

 

Po Ljubljani z Urbano

Najcenejši prevoz po Ljubljani je vožnja z mestnimi avtobusi. Vrednostna kartica Urbana – rumene barve, nadomešča žetone in gotovino. Je brez imena uporabnika in je prenosna. Terminska kartica Urbana – zelene barve, nadomešča vse vrste mesečnih vozovnic. Izdana je na ime in ni prenosljiva. Omogoča neomejeno število voženj na vseh linijah mestnih avtobusov. Polnjenje terminske kartice je mogoče na urbanomatih in drugih prodajnih mestih, kjer se veljavnost kartice za izbrani mesec podaljša s plačilom izbrane mesečne vozovnice. Poleg ali namesto mesečne vozovnice lahko na terminsko kartico naložite tudi izbrano vrednost in jo uporabite, kot bi sicer uporabili žetone ali gotovino oziroma jo uporabite za plačilo drugih storitev, ki bodo vključene v sistem enotne mestne kartice.

Če imate stalno bivališče izven Mestne občine Ljubljana, lahko z ustrezno vlogo pridobite šolsko terminsko vozovnico Urbana na naslednjih linijah: 3 B (Litostroj–Škofljica), 3 G (Bežigrad–Grosuplje), 6 B (Črnuče–Notranje Gorice), 19 B (Tomačevo–Jezero), 19I (Tomačevo–Ig), 25 (Medvode–Zadobrova), 15 (Stanežiče–Zg. Pirniče).

Več informacij lahko najdete na spletnih straneh LPP-ja: http://www.jh-lj.si/lpp

Za redne dnevne linijske prevoze v drugih mestih se pozanimajte pri lokalnem avtoprevoznikih.

 

Popusti za druge oblike prevozov

Študentje so upravičeni do ugodnejših prevozov tudi z drugimi prevoznimi sredstvi. Če potujete z vlaki, ste prav tako upravičeni do ugodnejših mesečnih, poletnih ali letnih vozovnic. Mladi, od 12. do 26. leta starosti, lahko uveljavljajo 30 odstotkov popusta na podlagi kartice SŽ-EURO.

 

Ksenija Gider

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.