Dekanja FPP je krstila novo vojaško ladjo z imenom »Triglav«.

Dekanja Fakultete za pomorstvo in promet, prof. dr. Elen Twrdy, je krstila novo vojaško ladjo z imenom »Triglav«.
Novo, zdaj največjo in večnamensko vojaško ladjo »Triglav« je prevzela ministrica za obrambo, prof. dr. Ljubica Jelušič, v Sankt Peterburgu. Vrednost pogodbe za ladjo, ki so jo izdelali v sanktpeterburški ladjedelnici Almaz, znaša skoraj 35 milijonov dolarjev in bo v celoti poplačana iz klirinškega dolga do Jugoslavije.

To sredo, 21.7.2010, smo bili deležno slovesnosti ob splavitvi nove ladje, na kateri je ladjo krstila prof. dr. Elen Twrdy, dekanja Fakultete za pomorstvo in promet.

»Na pot v Rusijo se odpravljam s ponosom, saj je to ni le velika čast za Slovenijo, temveč tudi za Univerzo v Ljubljani in njeno Fakulteto za pomorstvo in promet. Že sam študijski proces bo s tem ogromno pridobil; naši študenti navtike in ladijskega strojništva se bodo lahko na tej veliki vojaški ladji izobraževali ter opravljali študijsko prakso,« je pred odhodom v Sankt Petersburg dejala prof. dr. Ljubica Jelušič.

430. mornariški divizion Slovenske vojske bo predvidoma konec novembra večnamensko plovilo dobil v uporabo. Z njim bo slovenska vojska nadzirala slovenski akvatorij, nudila podporo potapljačem in sodelovala pri različnih morskih akcijah (iskanje, reševanje, gašenje, prevoz ponesrečenih, ekip in opreme, postavljanje pregrad, pomoč pri naravnih in drugih, tudi ekoloških nesrečah).
Nova ladja je dolga 49 metrov, široka 9,2 metra, njena največja hitrost pa je 27 vozlov. Oborožena je s topom, dvema mitraljezoma, protiladijskim sistemom, protizračnimi raketami in protiraketno zaščito. V posadki so predvideni štirje častniki, 20 podčastnikov in mornarjev.

Pri Študentu pa upamo, da se težke oborožitve na ladji ne bo uporabljalo in da bo služila izključno nevojaškim namenom.

 

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.