Domača Cvičkarija – edinstven zaključek in odlična popotnica

Festival Cvičkarija 2010 zaključuje svoje popotovanje po Sloveniji. Na tej poti je obiskal štiri slovenske kraje, Koper, Maribor, Ljubljano – študijska središča dolenjskih študentov in domačo prestolnico – Novo mesto.
Čeprav že tradicionalni, je bil letošnji festival nekaj posebnega. Skorajda povsem nova generacija organizatorjev Društva novomeških študentov je vse prireditve pripravila na visokem nivoju. Zopet je potekala promocija zaščitenih blagovnih znamk Cvičkarija in AlwaysCvičk!. Letos je bila osnovna ideja vračanje h koreninam festivala, k primarni ideji združitvi dolenjskih študentov v skupni zavesti. Zato sta prireditvi v Kopru in Mariboru potekali le v večerni izvedbi AlwaysCvičk! na intimnejših lokacijah, medtem ko sta prireditvi v Ljubljani in predvsem Novem mestu potrdili vse večjo priljubljenost in nujnost festivala. Prav tako pa je tudi letos potekal izbor za naziv Cviček Cvičkarije. Ta laskavi naziv je bil podeljen Vinogradništvu in vinarstvu Pirc.
Festival Cvičkarija 2010 je začel svojo pot s prireditvijo v Kopru. AlwaysCvičk! žur je potekal v torek, 13. aprila. Club TheCity so napolnili tako dolenjski kot tudi ostali študentje. Nastopili sta dolenjski zasedbi D’neeb in Kill Kenny, ki sta dodobra razgreli ozračje. Do zgodnjih jutranjih ur je obiskovalce držal pokonci DJ Simoni.
Takoj naslednji dan, v sredo, 14. aprila, se je prireditev preselila v slovensko prestolnico Ljubljano. V kraju z najdaljšo tradicijo festivala, potekal je že 17. zapored, se je odvil pravi sejem Dolenjstva. Na popoldanskem delu na Pogačarjevem trgu se je predstavilo 15 vinogradnikov, nastopili so člani Folklornega društva Kres, glasbena skupina Soddiha, Trebanjske mažoretke in Šentjernejska godba. Velja omeniti, da je bil to najbolj obiskan popoldanski del do sedaj. Na večernem delu v Križankah pa so za dobro vzdušje poskrbeli Kill Kenny, Sausages, Adi Smolar&Mestni postopači, Dalaj Eegol, Rok ‘n’ bend in Okrogli muzikantje. Dolenjci so dokazali, da imajo lahko tudi v Ljubljani glavno besedo.
Štajerska prestolnica Maribor je zasijala v cvičkovih barvah v torek, 20. aprila. Zabavni del festivala je potekal v Klubu KMŠ. Priložnost za nastop sta dobili domači zasedbi Kill Kenny ter Mama Manka in Rock Otočec fanti. Klub je bil napolnjen do zadnjega kotička. Tudi na štajerskem koncu so Dolenjci dokazali, da čutijo pripadnost domači regiji in se znajo združiti pod skupno streho.
Cvičkarija je svojo pot zaključila na domačem terenu v Novem mestu v soboto, 8. maja. Prireditev je potekala sočasno kot prireditev Teden Cvička. Na prizorišče sta obiskovalce povabili Kostanjeviška godba in članice Mažoretnega kluba Takt Novo mesto, ki sta odprli dogajanje na Novem trgu. Veliki oder je postregel z izborom slovenske glasbene scene. Na njem so nastopili D’neeb, Soddiha, Zmelkoow, Kingston in Novi spomini. Prireditev je zadostila apetitom organizatorjev, saj je privedla na prizorišče več kot šest tisoč glavo množico. Tudi varnostna služba je odlično opravila svoje delo, saj je prireditev minila brez poškodb in izgredov. Tako nastopajoči kot obiskovalci so poskrbeli za edinstven zaključek letošnjega festivala, kar predstavlja organizatorjem odlično spodbudo za naslednja leta.

Pot Festivala Cvičkarija 2010 so začrtali in uspešno pripeljali do konca člani Društva novomeških študentov. Klemen, Franci, Simon, Boštjan, Jure, Jaka, Jernej, Žiga, Slavko, Mitja, Matej, Marjan, Nina, Petja in Jasna sporočamo, da smo dosegli svoja pričakovanja in hkrati kličemo nasvidenje do prihodnjega leta.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.