Dan športa in zabave, Majske igre 2010

Ste vedeli, da redna zmerna telesna dejavnost izboljša zdravje ljudi vseh starosti in da je zato potrebnih že samo 19 minut na dan – v obliki pospešene hoje, hoje po stopnicah ali vožnje s kolesom.

31. maja je svetovni dan športa, 23. maja bo v športnem parku Loka športna prireditev Mladi ZA mlade. Namen prireditve je zbrati čim več sredstev za obnovo igrišč. Tekmovali bomo v nogometu, košarki in odbojki na mivki.

Mi pa se bomo dotaknili Majskih iger 2010. Včeraj so se končale, zato bomo o vtisu govorili naslednjič, Tejči Britovšek nam je podala nekaj splošnih informacij.

Kdaj je nastala zamisel za Majske igre in zakaj? Majske igre so se prvič začele 25. maja 1983 z enodnevnimi igrami brez meja, katere so bile okronane s koncertom, danes pa predstavljajo tritedenski dogodek. Takratne generacije so razmišljale o organizaciji nekega dogodka,ki bi združil čimveč študentov iz študentskih domov.

Kaj vse se dogaja na igrah? Kakšen je program? Majske igre so razdeljene na tri glavne sklope:
– Šport, kjer se študentje pomerijo v različnih športnih panogah (ca. 30 različnih športnih tekmovanj)( http://majskeigre.si/sport.html)
– Kulturni otoček, kjer bomo gostili različne umetnike in strokovnjake z različnih področij in na ta način študentom približali drugačno vrsto zabave, kakršne smo je vajeni mladi (6 kultunih otočkov http://majskeigre.si/kulturni-otocek.html)
– Zabava, kjer se na 4 večjih koncertih sprostimo in zažuramo skupaj: Otvoritev Majskih iger, Pohod na Rožnik. Dan Mestnega loga, Zaključek Majskih iger (nastopajoči: http://majskeigre.si/zabava.html)

Komu so namenjene? Prvotno so Majske igre nastale kot združitev študentov, ki živijo v študentskih domovih v Ljubljani, skozi leta pa se vedno bolj odpirajo za širšo publiko, ne samo študentov v Ljubljani, ampak nas obiščejo tudi študentje iz drugih večjih študentskih mest pa tudi bivši študentje, ki predvsem na koncertih radi obujajo spomine.

Kakšna je udeležba? Na Majskih igrah obišče kulturne, zabavne in športne dogodke okrog 30 000 ljudi, oz recimo 25 000 aktivno sodelujočih.

Kakšen je prvotni namen iger? Cilj projekta je privabiti čim večje število študentov, da bi se pomerili v skoraj 30ih športnih disciplinah, družili ob kulturnih prireditvah ter sprostili odvečno energijo na zabavnih prireditvah. Poudarek je predvsem na druženju.

Mojca Buh

 

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.