Državna posojila za študente?

V času študija vam bo denar pritekal neredno, verjetno tudi v različnih zneskih in pa od različnih virov.

Ne malokrat se nam zgodi, da nimamo denarja za vse položnice, kaj šele za stvari, ki bi si jih želeli. A v prvi vrsti si marsikdo želi, da bi imel dovolj sredstev za študij.

Posojila za študij oziroma šolnine so pri nas bolj redkost, kar gre pripisati predvsem velikemu obsegu dodiplomskega študija brez šolnin in veliki razvejanosti študentskega dela.

Državnih posojil za študij za zdaj še ni, čeprav po besedah ministra Svetlika bo novi štipendijski zakon tudi to uredil. Na Javnem skladu RS za razvoj kadrov in štipendije opozarjajo, da bodo, po besedah MDDSZ-ja, tudi v tem bolj dejavni, podlaga naj bi bil novi Zakon o štipendiranju. Neka posojila je pred leti imel Zavod za zaposlovanje, a zadeva ni bila najbolj aktivna.

»Potem je Ad futura začela s krediti za študij v tujini, lani smo razširili še na Slovenijo. Zdi se mi, da smo trenutno mi največji strokovnjaki za kredite za študij, ker jih peljemo kot projekt preko DBS banke. Tudi nekaj drugih bank ponuja študijske kredite, ampak na drugačni osnovi kot mi. Kar se tiče državnih posojil, bo pa še kar nekaj vode preteklo. Imajo zelo ambiciozne cilje, ampak, kolikor jih poznam, bo treba na tem še zelo veliko delati. V bistvu manjka pri nas strokovnjakov, ki bi ta sistem dobro poznali – večina jih misli, da so vse štipendije po istem kopitu – kot državne in Zoisove, resnica je pa daleč od tega, kar vemo na skladu.« Metka Novak, Javni sklad RS za razvoj kadrov in štipendije.

Možnosti …
Večina bank pa nudi študentom možnost namenskega in nenamenskega posojila relativno nizkih zneskov s kratko odplačevalno dobo. Včasih se povežejo tudi s fakultetami za ugodnejše pogoje – ena takih je fakulteta za organizacijske vede, ki sodeluje z Gorenjsko banko. V banki NLB ponujajo več vrst posojil, med njimi namensko posojilo, katerega odplačilna doba je največ pet let, znesek je odvisen od višine šolnine in posojilne sposobnosti, vendar študent potrebuje poroka.

Javni sklad RS
Do posojila oziroma kredita pa lahko pridete pri Javnem skladu RS za razvoj kadrov in štipendije, ki ima na voljo še nekaj tisoč evrov za kreditiranje študija. Sredstva so bila sprva namenjena le za študij v tujini, sedaj pa so na voljo tudi za študij v Sloveniji. To pomeni, da lahko tisti, ki si študija ne morejo privoščiti, pri skladu do 3. julija 2010 zaprosijo za posojilo.

Kako do posojila
Za pridobitev posojila se je treba prijaviti na razpis. Vsa dokumentacija je dosegljiva na spletnem naslovu www.sklad-kadri.si. Sklad bo preučil dokumentacijo in jo posredoval Deželni banki Slovenije, ki odloči o višini kredita. Ta je odvisna od šolnine in življenjskih stroškov.

Mojca Buh

 

 

 

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.