Evropski dan jezikov

Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji in Urad vlade za komuniciranje v izvedbi Centra Evropa v petek, 25. septembra 2009, ob evropskem dnevu jezikov v Miklošičevem parku v Ljubljani organizirata celodnevni družabni dogodek »Jezikovna potepanja«. Namen dogodka je predstaviti jezikovno bogastvo Unije in ozaveščati o pomenu učenja tujih jezikov tako za osebni razvoj kot poklicno kariero ter spodbujati znanje jezikov kot sredstvo medkulturnega dialoga.

Prireditev bo potekala dan pred evropskim dnevom jezikov (26. september), na njej pa bodo obiskovalci lahko prisluhnili večini od 23 uradnih jezikov 27 držav članic Evropske unije. Med 11. in 17. uro bodo obiskovalci v Miklošičevem parku med Tavčarjevo ulico in Miklošičevo cesto lahko v večjezični knjižnici, ki smo jo pripravili v sodelovanju s Knjižnico pod krošnjami, prebirali časopise, revije in knjige iz 27 držav članic EU.
V mednarodni klepetalnici Pri poliglotu bodo obiskovalci lahko poklepetali z naravnimi govorci angleškega, francoskega, nemškega, španskega in italijanskega jezika, prisluhnili branju poezije v tujih jezikih, ki ga bodo izvedli učenci Osnovne šole Danile Kumar iz Ljubljane, otroci pa si bodo lahko ogledali lutkovno predstavo z naslovom Princesin zaklad – Uganke na gusarski ladji, ki jo bo uprizorila nemška lutkarica Sabine Schröder-Zobel.
Popoldanski del bo namenjen kratkim popotniškim tečajem švedščine, poljščine in litovščine, večjezični pantomimi v izvedbi pantomimika Danija Petka, o pomenu evropskega dneva jezikov in prihodnjih izzivih slovenskega jezika pa bo govoril red. prof. dr. Marko Stabej z oddelka za slovenistiko Filozofske fakultete v Ljubljani.
Na stojnici Predstavništva Evropske komisije v Sloveniji bodo na voljo informacije v zvezi z jeziki, prevajanjem in tolmačenjem v EU ter politiko večjezičnosti, ki jo razvijajo in izvajajo evropske institucije, obiskovalci pa bodo lahko rešili tudi nagradni kviz.

 

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.