Festival Čipkarija 2014 z željo po utrditvi medgeneracijskih vezi

Začel se je Festival Čipkarija 2014, ki bo že 19. leto zapored poskrbel za poletno dogajanje v Idriji. Otvoritev letošnjega festivala je letos potekala na idrijskem gradu Gewerkenegg. Koncertni program so oblikovali mladi glasbeniki, njihov glasbeni nastop je bil dopolnjen s kratko zgodovinsko pripovedjo o razvoju in napredku Čipkarije, svoj del pa so k uspešnemu večeru prispevali tudi častni govorniki. Klub idrijskih študentov je ob tej priložnosti še posebej poudaril željo in namen letošnjega festivala – izboljšanje vezi med mladim in starejšim prebivalstvom Idrije.

Dvorano Glasbene šole Idrija je 14. avgusta 2014 v večernih urah napolnila množica obiskovalcev iz Idrije in okolice, ki je s svojo prisotnostjo počastila otvoritev že 19. Festivala Čipkarija. Koncertni program je Klub idrijskih študentov pripravil v sodelovanju z mladimi idrijskimi glasbeniki, ki svoje znanje pridobivajo na glasbenih akademijah doma in po svetu. Obiskovalci so bili deležni nastopa mladih talentov, pospremljenega s kratkim zgodovinskim pregledom Čipkarije in govori častnih gostov, ki so pomen festivala za mlade in njegovo vrednost za samo mesto Idrija še posebej poudarili.

Na svoji devetnajstletni poti se je Čipkarija razširila od dvodnevnega dogajanja na desetdnevni program aktivnosti, primernih tako za mlade kot tudi starejše obiskovalce. Iz priključka Čipkarskega festivala se je preobrazila v osrednji glasbeni, kulturni in športni dogodek idrijskega poletja, ki iz leta v leto raste, razvija nove vsebine in išče nove načine uresničevanja svojega poslanstva.

Čipkarija je menjala že kar nekaj lokacij, nazadnje pa je svoje mesto našla v parku Mejca. Člani Kluba idrijskih študentov svoje delovanje usmerjajo tudi v pripravo dveh zaključnih glasbenih dogodkov  v Mejci, ki zaradi sporne lokacije že nekaj let povečujeta medgeneracijsko vrzel med prebivalci Idrije. Mladi si prizadevajo, da bi bili deleženi razumevanja s strani meščanov. Klub idrijskih študentov želi utrditi medgeneracijsko sodelovanje, zato v okviru letošnjega Festivala Čipkarija ustvarja široko ponudbo dogodkov in aktivnosti, da bi prav vsakemu obiskovalcu omogočil sodelovanje in zagotovil užitek na vseh nivojih. Idrijčanom želi pokazati, da Čipkarija ni zgolj hrup in veseljačenje. Del festivala so tudi športni, ustvarjalni, kulturni, izobraževalni in družbeno-kritični elementi.

“Festival Čipkarija je tisti del naše pisane tradicije, s katerim vztrajno dokazujemo, da na nas, mladih, svet stoji,” pravi Klub idrijskih študentov, ki letos vabi na Čipkarijine športne turnirje v odbojki, nogometu in paintballu, tek iz klavnice v Swenak, poker in tarok turnir, ustvarjalne in spretnostne delavnice. Filmsko gledališče Idrija bosta tokrat oživila  Jonas Žnidaršič in Jure Godler, obiskovalci so vabljeni tudi  na jam session, reggae night, ter na oba zaključna dogodka – petkov večer elektronike in veliki sobotni koncert skupin Hladno pivo, Zablujena Generacija in Happy Ol’ McWeasel.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.