Po bone!

Po enomesečni zamrznitvi lahko 70 tisoč študentov spet uporablja študentske bone – subvencije za prehrano. Te so bile namreč že tretje leto zapored, v obdobju od 15. julija do vključno 15. avgusta zamrznjene.

Takšno spremembo je maja 2012 zaradi varčevalnih ukrepov prinesel Zakon za uravnoteženje javnih financ (Zujf), država pa tako letno prihrani okrog 1,3 milijona evrov.

V letu 2013 je bilo unovčenih za 13.903.689,62 evra študentskih subvencij, sporočajo iz Študentske organizacije Slovenije, ki je od MDDSZ-ja pooblaščena za izvajanje posameznih nalog glede študentske prehrane. Tako so študentje v preteklem letu zaužili 5.286.574 subvencioniranih obrokov. K vsakemu subvencioniranemu obroku je država prispevala 2,63 evra, preostanek do redne cene obroka, pa je doplačal študent.

Med upravičenci do subvencionirane študentske prehrane so vsi študenti s statusom, ki se izobražujejo na višjih strokovnih šolah ali visokošolskih zavodih v Sloveniji. Vendar pa študentje, ki želijo biti upravičeni do subvencionirane prehrane, ne smejo biti v delovnem razmerju oziroma opravljati gospodarske, poklicne ali kmetijske dejavnosti. Lahko pa so prejemniki družinske pokojnine. Poleg domačih študentov so do subvencionirane študentske prehrane upravičeni tudi študenti tujih univerz, ki v Sloveniji študirajo v okviru mednarodnih izmenjav.

Država je lani za študentske subvencije porabila 18 odstotkov manj denarja v primerjavi z letom 2012. Za leto 2014 je v proračunu za subvencionirano študentsko prehrano predvidenih 15.310.600 evrov, pojasnjujejo na Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

Zujf je v 87. členu tudi časovno zamejil uporabo subvencioniranih študentskih obrokov. S tem je poskrbel, da lahko študentje uveljavljajo subvencije samo med 8. in 20. uro. Takšna sprememba je bistveno zmanjšala vrste v poznih večernih oziroma zgodnjih jutranjih urah pred lokali s hitro prehrano, ki ponujajo subvencioniran obrok.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.