Odločanje o magistrskem študiju – dvojne diplome

Fakultete dandanes ponujajo številne magistrske študije tako glede vsebine kot glede načina izvedbe. Vekikokrat kandidat v poplavi možnosti ne ve, katero od vabljivih ponudb izbrati. Nekatere zanimajo različne tematike, drugi bi radi spoznali več načinov študija, več profesorjev ali enostavno več različnih kultur. Prva možnost je seveda izbor enega študijskega programa, ki ga dopolnimo s študijsko mobilnostjo, z obdobjem študija na drugi univerzi. V zadnjem času je poleg tega vse več možnosti, ki jih bodo nekateri študenti nadvse veseli: možnost študija na dveh ali več fakultetah hkrati. Z njimi se tudi Slovenija približuje cilju vsestranske mednarodne mobilnosti. Take programe imenujemo skupni študijski programi ali programi z dvojno diplomo. Večinoma poteka študijskih proces na obeh ali vseh sodelujočih univerzah. Ko študenti opravijo vse obveznosti po teh programih, praviloma pridobijo eno, skupno diplomo vseh udeleženih univerz.Prednosti takih programov so predvsem povečevanje sodelovanja in zaupanja med visokošolskimi indstitucijami v Evropi, povečuje se primerljivost študijskih programov v EU, za diplomante pa je pomembno predvsem, da se poveča možnost za njihovo zaposlitev.

V Sloveniji imamo že kar nekaj tovrstnih programov. Pri programih prve stopnje gre večinoma za programe, ki jih izvaja več fakultet ene univerze ali dveh univerz znotraj Slovenije (npr. skupni univerzitetni študijski programi  Teološke študije, Gospodarsko inženirstvo – smer Elektrotehnika, Mehatronika, Izobraževalno računalništvo, Mehatronika in Informacijska varnost.

Precej več ponudbe je na programih druge stopnje. Univerza v Ljubljani ponuja več programov iz področja družboslovja, ekonomije, jezikov in turizma (Turistični management, Zgodovina jugovzhodne Evrope Management v upravi , Kulturna raznolikost in transnacionalni procesi, Finance in računovodstvo v EU,  Javni sektor in ekonomika okolja, Človekove pravice in demokratizacija,  Primerjalni lokalni razvoj, Prevajanje, Tolmačenje, Javna uprava in upravljanje sprememb), interdisciplinarni programi (Kognitivna znanost) in naravoslovja (Sadjarstvo, Tribologija površin in kontaktov, Matematika). Na Univerzi v Mariboru tudi na drugi stopnji prevladujejo programi, ki se odvijajo znotraj Slovenije. Pomembna novost pri nas je tudi program z dvojno diplomo Okoljske in trajnostne kemijske tehnologije, ki ga letos prvič razpisujta Fakulteta za znanosti o okolju Univerze v Novi Gorici in Oddelek za molekularne znanosti in nanosisteme Univerze Ca’Foscari v Benetkah. Gre za prvi tovrstni čezmejni program, namenjen varovanju okolja. Univerzi sodelujeta na področju izmenjave študentov, raziskovalcev in predavateljev. Diplomantom bosta magistrsko diplomo, ne glede na matično pripadnost študenta, podelili tako Univerza v Novi Gorici kot tudi Univerza Ca’Foscari.

Na študijskih programih tretje stopnje je tovrstnih programov zaenkrat malo (npr. študijski program Socialno delo na Univerzi v Ljubljani).

Jana Laganis

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.