Flow urbanih užitkov

Premierna izvedba festivala Flow izven Helsinkov je v Ljubljani zbrala na tisoče festivalskih navdušencev iz cele Evrope, ki bodo tri dni razvajali vse svoje čute. – Prvi vrhunec 2. dne bo pogovor FLOW TALKS s strokovnjaki za oblikovanje in kreativne industrije ob 17h, nosilci glasbenega program pa so Pet Shop Boys, Run The Jewels, Bonobo, Bad Copy in Torul.

 

Metronomy, Jose Gonzales, Derrick May, DJ Koze in Edo Maajka so s podpornimi glasbeniki in didžeji stkali glasbeno kuliso prvega dne, medtem ko so obiskovalci lahko spoznavali postavitev Utter 2, s katero umetnik Jaša povezuje Flow z Beneškim bienalom, plezali po umetni steni in lovili veter v laseh na ‘longboardih’. Veliko zanimanja zbujajo tudi izdelki mladih oblikovalcev, ki se predstavljajo v ‘Pop Up Art Storu’, največji vtis pa je prvi dan naredila celotna preobrazba Tobačne mesta.

 

»Nikoli ne bi mislil, da je mogoče tu ustvariti nekaj takega«, »Oh, kako romantično«, »To je eden najbolj prikupnih festivalov, ki sem jih obiskala«, »Naslednje leto hočem sodelovati pri ustvarjanju Flowa«, »Ljubljana res potrebuje nekaj takšnega« … so le nekateri komentarji obiskovalcev, ki z navdušenjem raziskujejo eklektično, igrivo, barvno, a hkrati okusno in enovito karizmo 130-letnega tovarniškega kompleksa, ki so ga ustvarjalci preoblekli v grafite, video projekcije, urbano pohištvo, lučke in umetniške dekoracije ter nešteto drobnih intervencij, ki so sicer dolgočasno upravno enoto in sosednje stavbe poživili ter jih nabili z mladostno energijo.

 

»Vesel sem, da je slovensko in tuje občinstvo prepoznalo napor, ki ga vlagamo v razvoj nekoliko drugačnega festivala, in ga sprejelo tako pozitivno,« pravi umetniški direktor Flowa, Tuomas Kallio. »V več kot desetletju obstoja je Flow Helsinki postal eden najbolj prepoznavnih evropskih festivalov, ki slovi po svojem posebnem konceptu, s katerim skuša preseči golo prodajanje glasbe in piva. To idejo nam je, na podoben, a samosvoj način, uspelo preslikati tudi na ljubljansko zgodbo, s tem, da jo prepletamo z duhom mesta, prebivalcev in ustvarjalcev, ki delujejo v njem.

 

Festival Flow se bo danes nadeljeval s prvo polovico pogovorov FLOW TALKS, ki so namenjeni spodbujanju slovenskih ustvarjalcev in razvoja kreativnih industrij. Ob današnem glavnem gostu Zmagu Novaku (Mesto oblikovanja), bodo v debati sodelovali tudi drugi strokovnjaki s teh področij in mladi ustvarjalci. Še naprej pa boste lahko tudi odkrivali male umetnine na manjši izvedbi Artisha, si omislili novo hipstersko frizuro, uživali v okusih sveta in nastopih skupin Pet Shop Boys, Run The Jewels, Bonobo (DJ set), Bad Copy, Torul and številnih drugih nastopajočih.

 

Več informacij o programu in festivalu najdete na www.flowfestival.si.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.