Fobije!

Vsakega od nas je nečesa strah. Nekatere v večji meri kot druge.

KAJ JE FOBIJA?:

Fobija je vrsta anksioznostne  motnje, ki se izraža kot močan in vztrajen strah pred določenim predmetom ali situacijo, običajno nesorazmeren z dejansko ogroženostjo. Zaradi fobije se prizadeti na daleč izogiba tem predmetom oz. situacijam, kadar pa to ni možno, se z njimi sooči le z velikim nelagodjem. Posledično ima lahko težave pri opravljanju poklica ali v družbi.

Obstaja več vrst fobij in tudi nekateri  slavnim in znanim niso brez njih.

  1. Nicole Kidman
    Nicole je že priznala, da doživi napade panike, ko stopi na rdečo preprogo, a je njen resnični strah še precej bolj bizaren. Boji se namreč metuljev.
  2. Pamela Anderson
    Tudi Pamela ima, glede na svoj poklic, precej zanimive strahove. Ima namreč eisoptrofobijo, strah pred ogledali.
  3.   Oprah Winfrey

        Kraljica televizijskega šova ima fobijo pred žvečenjem žvečilnega gumija. Strah izvira iz otroštva, ko je babica zbirala žvežilne gume in jih zbirala v vrste. Pogled na dolge vrste žvečilnih gumijev je Oprah tako prestrašil, da se jih boji še danes, prepovedala pa jih je tudi v studiu, kjer snemajo oddaje.

     4.     Napoleon Bonaparte

Veliki vladar Francije, vojaški in politični vodja, se je bolestno bal mačk. Ob pogledu na mlado muco je doživel panični napad. Nikakor pa ni edini, ki je trpel za to obliko fobije, pridružujejo se mu še Hitler, Mussolini in Julij Cezar.

    5. David Beckham
Eden najbolj znanih nogometašev ima tako imenovano ataksafobijo, ali strah pred neredom. To v bistvu pomeni, da ne prenese, da je kakšna stvar izven nekega reda. Za to boleznijo boleha tudi istoimenski karakter v nanizanki Monk. Nekateri pravijo, da je David ravno zaradi te svoje fobije tako uspešen.

   6.  Madonna
Madonna velja za neustrašno borko, ki ne bo popustila strahovom, a kot bolj kot ne vsak človek, ima tudi ona strahove, ki jih ne more popolnoma zatreti. Madonna boleha za brontofobijo, nekontroliranim strahom pred grmenjem.

  7. Orlando Bloom
Orlanda očitno ne morejo prestrašiti ne pirati, ne škrati, žal pa ga do smrti prestrašijo prašiči. Orlando ima fobijo pred prašiči in po govoricah naj bi igral v priredbi filma Živalska farma, kar zna biti velika težava.

 

 

Tina Pečan

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.