Generacija Y

Predstavniki generacije Y so rojeni med leti 1980 in 2000. Se prepoznate v opisu lastnosti generacije Y?

Kdo so predstavniki generacije Y? Se najdete v opisu?

Ste vedeli, da so rojeni med leti 1980 in 1995 del generacije Y? Nekateri pravijo, da so pripadniki generacije Y tudi tisti rojeni do leta 2000, zato ni čudno, da se imenuje tudi »Milenijska generacija«. 

Štiri različne generacije

 

Na trgu dela se pojavljajo štiri različne generacije. Generacija veteranov je generacija rojenih med letom 1920 in 1945. Značilno zanjo je, solidarnost in timsko delo ter varna zaposlitev. Gre za delavno generacijo, ki je komunicirala po klasični pošti.  V generacijo Baby boom oziroma otroci blaginje spadajo ljudje rojeni med 1946 in 1965. V temu obdobju ni bilo razpetosti med delom in družino,saj so se ljudje zgodaj vračali iz služb in meli čas še za družino, hobije in delo doma. Na nadrejene se ni prenesla le avtoriteta, ampak tudi odgovornost za uspeh. 

Generacija X je doživela hitre spremembe v tehnologiji, saj so računalniki začeli močno vplivati na delo. Razvijal se je tudi internet,ki je močno vplival na globalizacijo in zahteval hitro odzivnost in nove poti. Generacija X, rojeni med 1966 in 1985 je bila vzgojena sorazmerno avtoritativno. Je prva generacija, ki je iskala ravnotežje med delom in družino.         

Generacija Y

Tipično za generacijo Y je, da radi delajo in službo jemljejo kot vir dohodka za preživljanje prostega časa in ne kot del življenja.

Pravijo tudi, da imajo pripadniki generacije Y radi »fleksibilen urnik«, kar pomeni, da ni strogega delovnega časa. Na voljo imajo skoraj neomejen dostop do informacij, saj lahko vsako stvar najdejo na internetu. Redko kdo poišče slovar ali drugo literaturo. Radi sodelujejo pri odločanju in delijo svoje ideje. Ne pričakujejo, da bodo v isti službi ali celo istem poklicu ostali celo življenje.

Prav tako jih ni strah zamenjati službe, saj jim kariera prinaša izziv. Značilno je tudi, da radi potujejo in uporabljajo enostavne komunikacije, da imajo občutek da so »non –stop« povezani z ostalimi. Dejstvo generacije Y je tudi, da bolje govorijo angleško, kot hrvaško. 

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.