Gradovi

Se še spomniš pravljic o princesah in princih, ki so živeli v veličastnih gradovih.Si tudi ti eden/ ena tistih, ki te tovrstna arhitektura navdihuje? Zakaj se nebi na naslednji izlet odpravil/a ogledati enega izmed njih?

Spodaj ti ponujajo nekaj še ˝delujočih˝gradov:

Predjamski  grad( Slovenija):

Trenutna podoba Predjamskega gradu je iz renesančnega obdobja, toda čas njegovega nastanka potrjuje grb takratnih lastnikov Kobenzlov iz leta 1583, za njim se namreč skriva starejše jedro, prvotni jamski grad. Simbol nezavzetosti, moči drznega, svojeglavega in upornega viteza Erazma Predjamskega. Prav zaradi podzemne jame z rovi je grad svetovna posebnost, ki jo mora videti vsak pravi ljubitelj gradov.

Več o njem si lahko ogledaš na; http://www.predjamski-grad.si/

Ljubljanski grad ( Slovenija);

Je ena izmed najbolj znanih turističnih znamenitosti v Ljubljani. Na grad se lahko popelješ z vzpenjačo ali pa se odpraviš na kratek sprehod.

Več o ngradu lahko izveš na; http://www.ljubljanskigrad.si/

Grad Hohensalzburg (Avstrija);

Grad, ki so ga začeli graditi leta 1077, leži na hribu nad slikovitim Mozartovim mestom Salzburg in je najbolj obiskana turistična točka mesta

http://www.salzburg-burgen.at/de/

 

Veliki Tabor (  Hrvaška);

Grad v hrvaškem Zagorju je eden od najbolj ohranjenih poznosrednjeveških in renesančnih gradov. Najstarejši deli gradu so iz 12. stoletja, današnji videz pa je dobil v 16. stoletju, ko je bil v lasti plemiške družine Ratkajevi. Grad, ki so ga lani obnovili, je pod UNESCOVO zaščito.

http://www.velikitabor.com/

Grad Eger, Madžarska:

Gotsko palačo ob mestu Eger so zgradili leta 1470. Grad s približno 2000 vojaki je leta 1552 poskušalo zavzeti kar 80.000 Turkov. Grad je zdržal, pri tem pa je umrlo več kot osem tisoč Turkov.

http://www.egrivar.hu/#Scene_1

 

Tu je le nekaj gradov, ki ti jih ponujamo v predlog. Povemo pa ti lahko, da jih obstaja v naši državi in v naši bližini še veiko več.

Tina Pečan

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.