Grem v študentski dom!

Happy funny teen girl with pink hair wear headphones lying in comfortable bed listening new pop music enjoying singing song with eyes closed relaxing in cozy bedroom at home. Top view from above.
Foto: insta_photos iz iStock

Če ne veste že zdaj, bo kmalu prišel čas, ko bo treba resno začeti razmišljati o tem, kje boste bivali v času študentskih dni.

Seveda to velja za tiste, ki nimajo te sreče, da bi stanovali dovolj blizu fakultete, da bi do nje dnevno ‘migrirali’; možno je tudi, da bi bilo to sicer izvedljivo, ampak si želite malo bolj samostojno in svobodno življenje in se zato odločite, da boste študentska leta preživeli izven ‘rodne grude’.

Kakorkoli že, najboljša možnost je imeti lastno stanovanje v bližini fakultete ali pa morda vsaj gostoljubne sorodnike ali znance, pri katerih bi lahko živeli. Ker pa večina te možnosti žal nima, lahko izbira med tremi ‘javnimi’ variantami – najem stanovanja oziroma sobe na prostem trgu, bivanje pri zasebniku s subvencijo ali pa bivanje v študentskem domu. Ker je najbolj ‘študentska’ varianta prav slednja, jo bomo tu podrobneje opisali.

Vloga za sprejem
Za sprejem v študentski dom (če študent še ni bival v javnem ali zasebnem študentskem domu) je potrebno vložiti vlogo za sprejem. Vlogo se vloži z obrazcem št. 1 (DZS 1,70) – moč ga je kupiti v papirnici ali dobiti npr. na spletni strani Študentskih domov v Ljubljani: http://www.stud-dom-lj.si. Vlogo je moč poslati priporočeno po pošti ali jo osebno oddati pristojni pisarni za študentske domove v visokošolskem središču, v katerem nameravamo
zaprositi za sprejem v študentski dom. Obrazci so že na razpolago, oddati jih je potrebno najkasneje do 10. avgusta 2011. V naslednjih letih (če bivanja ne boste prekinili) boste morali vsako leto zaprositi za podaljšanje bivanja, vlogo boste prav tako lahko oddali priporočeno po pošti ali osebno, rok pa je nekoliko daljši, letos do 22. avgusta 2011. Vse priloge, ki jih je treba priložiti prošnji, so navedene na obrazcu.

Številke…
Letos bo v Študentskih domovih v Ljubljani na voljo 7510 ležišč. Študentje lahko bivajo tudi v dijaških domovih; Vič nudi 390 ležišč, Novo Mesto 41 ležišč, Dijaški dom Ivana Cankarja 75 ležišč, SŠTŠ Šiška 30 ležišč in Poljane 25 ležišč (slednji le za študentke). V Ljubljani razpisujejo prosta mesta tudi zasebni študentski domovi. ŠD Vincencij nudi 100 ležišč, Zarja d. d. 38 ležišč in Finance consulting d. o. o. 72 ležišč. Pri zasebnikih je na voljo 2250 ležišč.

V visokošolskem središču v Kopru vam je v javnih študentskih domovih na voljo 128 ležišč v Študentskem domu Portorož, 91 ležišč v Študentskem domu Koper in 2 ležišči v Študentskem domu Izola. Dijaški domovi so naslednji: Koper nudi 180 ležišč, Izola 50, Portorož 80 in Nova Gorica 60. Zasebni študentski dom je le en – Presta d. o. o., ki nudi 186 ležišč. Pri zasebnikih je na voljo 730 ležišč.


Stroški bivanja v domu se v Študentskih domovih v Ljubljani gibljejo med 50 in 120 evri, v Študentskih domovih Univerze na Primorskem pa med 65 in 110 evri.

Študentski domovi so znani po zelo družabnem značaju, vendar je splošna živahnost domov različna; nekateri veljajo za ‘tihe’, nekateri za ‘glasne’ – o tem se velja pozanimati pri starejših kolegih, da si lahko izberemo takega, ki nam ustreza (v nekaterih je moč študirati brez problema cel dan, medtem ko je v drugih to praktično neizvedljiv podvig). Pravila v študentskem domu sicer določa Domski red, ki si ga velja natančno prebrati, saj so notri navedena pravila v zvezi s vselitvijo, preselitvijo in izselitvijo ter pravice in dolžnosti stanovalcev.


Študentski domovi Univerze v Ljubljani imajo tudi zanimiva t. i. zlata pravila bivanja, ki slikovito ponazarjajo temeljna pravila bivanja v študentskem domu.

Če odpreš – zapri.
Če odkleneš – zakleni.
Če prižgeš – ugasni.
Če ni tvoje – pusti pri miru.
Če polomiš – popravi.
Če ne znaš, pokliči oskrbnika.
Če si sposodiš – vrni.
Če razmečeš – pospravi za seboj.
Če umažeš – počisti za seboj.
Če se te ne tiče – pusti pri miru.
Če gre kaj narobe – se pogovori s kom.
Če užališ – se opraviči.
Če si žalosten – vedi, jutri bo nov dan.
Če si vesel – deli veselje z drugimi.
Ne pozabi, da si enak med enakimi.
In ne pozabi, da si prišel v Ljubljano študirat.

Številni študentski domovi nudijo več kot samo možnost bivanja. V njih se nahajajo menze za prehrano, študijski, družabni in rekreacijski prostori, v največjem sklopu študentskih domov v Rožni dolini v Ljubljani pa je pravo študentsko naselje, kjer je poleg naštetega tudi športni center, zdravstveni dom za študente, trgovine in še kaj.

V študentskih domovih po navadi delite (če ne izberete enoposteljne sobe, ki pa so redke) sobo s popolnim neznancem (razen seveda, če se s kom vnaprej ne domenite, da si boste sobo delili). To je lahko izvrstna priložnost za sklepanje novih poznanstev, na drugi strani pa tudi za privzgajanje vrlin strpnosti in potrpljenja, ki sta v življenju zelo pomembni. Hkrati je študentski dom priložnost za odličen žur, domske žurke so namreč (večinoma) nepozabne (ali pa se jih ni mogoče natančno priklicati v spomin).

Blaž Božnar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.