HAIP 10 // Nova narava

Ljubljana: MMC Kiberpipa 23.11. – 26.11.2010

O festivalu
Bienalni festival, ki tudi v svoji četrti ediciji ostaja družbeno aktualen, obravnava teme in izpostavlja problematike polja intermedijske umetnosti in najnovejših komunikacijskih tehnologij. Mednarodni festival HAIP predstavlja tako dela mladih obetavnih, kot tudi uveljavljenih umetnikov, teoretikov, kreativnih inženirjev in skupin, ki so usmerjeni v vrhunske, na ravni praktične ali ideološke izbire z odprtimi standardi podprte umetniške prakse. Zato se bodo na festivalu predstavili posamezniki in skupine, ki s svojim delovanjem kreativno in kritično obravnavajo družbeni razvoj in napredek, v katerega smo v razcvetu raznolikih možnosti in izbire vključeni vsi.
S tem fokusom festival HAIP podpira raziskovanje in ustvarjanje tistih sodobnih umetniško-znanstvenih praks, ki presegajo meje posameznih zvrsti in vsebin. O tem priča tudi ime festivala »HAIP«, ki je kratica za »Hack-Act-Interact-Progress«.
Festival obsega
 predavanja
 delavnico
 razstavo umetniških del
 performanse
 klubski večer
O festivalski temi:
Nova narava
Obdelovanje podatkov skozi sintezo, manipulacijo in karakterizacijo snovi na atomarni in molekularni ravni, ki omogoča kreiranje t. i. nanostrukturnih materialov. Ob vzpostavitvi razumevanja uporabe snovi, ki jo modificiramo na ravni atoma, se fokus usmeri k specifiki in (ne)materialnosti vmesnih prostorov, kar pomeni vzpostavitev umetniškega medija na neki čisto novi – atomarni in subatomarni ravni.
Skozi razvoj nove narave, ki je obenem potencialno izhodišče za razvoj nekega novega umetniškega izraza, nas tako na teoretični kot na empirični ravni zanima večmedijski kvantno/kemijsko generirani nanosistem – (an)organska kinetično nanokibernetična skulptura, ki ima že sama po sebi performativne lastnosti. Naj bodo tako neposrednost te izkušnje skozi širitev zaznave v združitvi znanstvenih odkritij in v vizualni komunikaciji večmedijskega umetniškega izraza, ko tudi patenti/formule/sistemi/podatki teh raziskovanj, ponujeni naprej v potencialno (so)razvijanje in (so)uporabo istomislečim avtorjem intermedijske umetnosti, kar je glavni pogoj za vzpostavitev kvalitetne umetniške produkcije, s katero pripomoremo h razvoju, pluralizaciji in širitvi intermedijskih kulturno-umetniških področij.
Avtorji, ki se bodo predstavili na festivalu:
Evelina Domnitch in Dmitry Gelfand, Nizozemska
Gilberto Esparza, Mehika
Paul Prudence, Velika Britanija
Verena Friedriech, Nemčija
Marko Batista in Nataša Muševič, Slovenija
BridA (Sendi Mango, Jurij Pavlica, Tom Kerševan), Slovenija
dr. Andrea Bandelli , Italija/Nizozemska
Sascha Pohflepp in Alexandra Daisy Ginsberg, Nemčija/VB
Herwig Weiser, Nemčija
Saša Spačal, Slovenija
Špela Petrič in dr. Andrej Meglič, Slovenija

Festival organizira Kiberpipa, multimedijski center.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.