Fast food?

Hitro pripravljena hrana je zelo pogost del dnevnega jedilnika sodobnih študentov. Zgodnje vstajanje, hiter odhod na delo oz. na predavanja in še hitrejši odhod od tam, obštudijske aktivnosti, druženje in ponočevanje prisilijo študenta, da si za zajtrk, malico ali kosilo privošči nekaj na hitro pripravljenega.

Na vsakem koraku v večjih in tudi že manjših mestih imamo prodajalne s hitro prehrano, kjer se lahko za hip ustavimo, da nekaj prigriznemo. Le naročimo obrok in že v nekaj minutah lahko hitimo novim opravkom naproti. K hitri prehrani pa ne prištevamo samo ponudbe hitrih restavracij, pač pa tudi vnaprej pripravljeno, zamrznjeno hrano, ki jo lahko kupimo v trgovinah. Gre za hrano, ki ne potrebuje nobene predpriprave in je običajno narejena tako, da jo po potrebi pripravimo že zgolj s pomočjo mikrovalovne pečice. Vse bi bilo lepo in prav, če bi bila hrana, ki si jo privoščimo ob takih priložnostih, zdrava in uravnotežena. Na žalost pa ni, saj je takšna hrana biološko manj vredna in vsebuje manj osnovnih hranil, poleg tega pa vsebuje veliko maščob, holesterola, enostavnih ogljikovih hidratov in soli pa tudi precej drugih dodatkov (barvila, ojačevalci okusa), ki sicer nudijo okus, a hkrati škodujejo zdravju; primanjkuje pa ji rastlinskih vlaknin, vitaminov, mineralov, zdravih maščob in esencialnih aminokislin.

Zdrava prehrana in zdrav obrok nista razkošje

Zdrava prehrana je nuja za telo, še posebej ob študentovih večjih intelektualnih naporih. Ko govorimo o zdravi prehrani, je pridevnik hitro popolnoma odveč, saj je hitro pripravljena hrana največkrat zdravju škodljiva, v nekaterih primerih pa dolgoročno celo nevarna in povzroča številne zdravstvene zaplete in bolezni. Posledice rednega uživanja hitre prehrane so hude. Med njimi je visok krvni tlak, povišan holesterol (LDL), upočasnjen metabolizem, slabši imunski sistem, zmanjšana sposobnost normalnega delovanja debelega črevesja. Ljudje, ki uživajo hitro prehrano, so bolj podvrženi infarktu, diabetesu tipa II in rakavim obolenjem. Uživanje hitre prehrane je povezano tudi s prezgodnjim pojavom artritisa in drugih vnetnih bolezni, saj zakisa telo in zniža zmožnost za presnavljanje sečne kisline iz krvi. Najbolj očitna posledica pretiranega prehranjevanja s hitro prehrano je debelost.  

Če se hitri hrani vseeno ne morete upreti

Zamenjajte manj zdrave jedi hitre prehrane z bolj zdravimi. Namesto hamburgerja si privoščite pusto meso v sendviču, ocvrto ribo nadomestite s sejtanom. Namesto kečapa ali majoneze sendvičem dodajte gorčico. Namesto ocvrtega krompirčka si kot prilogo privoščite veliko skledo solate, ki pa je ne smete začiniti s kremastim prelivom. Izberite preliv, ki vsebuje olje, kis in sol ali pa se prelivu v celoti odrecite. Najboljša izbira za sladico je sadna solata. Načeloma so v nasprotju s torticami dobra izbira tudi sladoledi, kljub temu pa preverite, kaj vsebujejo. Ogromen korak k zdravemu življenju pa boste naredili, če boste s svojega jedilnika za vselej črtali gazirane pijače.

 

Sanda Gajsar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.