Ignoranca države

Klub študentskih družin Slovenije je bil zaradi premajhne udeležbe prisiljen odpovedati Okroglo mizo o problematiki študentskih družin. Svojo udeležbo sta potrdili le Darinka Kabelka iz Študentskih domov v Ljubljani in Nevenka Kanduč, podsekretarka v sektorju za stanovanja na MOP.

Svojo odsotnost pa so sporočile samo Alenka Švab iz FDV, Srna Mandič iz FDV in Jožka Hegler iz Javnega stanovanjskega sklada Mestne občine Ljubljana. Ostali povabljeni, Janez Drobnič, minister za delo, družino in socialne zadeve, Majda Erzar iz Direktorata za družino na MDDSZ, Štefan Kociper iz Direktorata za socialne zadeve na MDDSZ, Skupnost Centrov za socialno delo Slovenije in Matjaž Hanžek, varuh človekovih pravic, se na naše vabilo sploh niso odzvali.
Največja težava, s katero se soočamo v Klubu študentskih družin Slovenije, je protizakonito dodeljevanje denarne socialne pomoči. Nekateri centri za socialno delo namreč v dohodke štejejo preživnino staršev, drugi pa ne. Nekateri odštejejo tudi 55 odstotkov, če študenta starši uveljavljajo kot vzdrževanega člana pri dohodnini, češ, da mu je s tem zagotovljena prehrana in bivanje v celoti, drugi CSD pa tega ne storijo. Če torej študent s starši nima stikov, jim težko prepreči, da ga ne bi uveljavljali kot vzdrževanega člana. CSD ne razumejo, da je študentska družina samostojna celica, ki ni del primarne družine. Pri uveljavljanju republiške štipendije obravnavajo študentsko družino kot samostojno družino in tako bi morali ravnati tudi CSD.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.