Projekt OSVEŠČEN, NE ZADET! že četrtič

Člani Društva študentov medicine Slovenije že četrto leto osveščamo širšo slovensko javnost o drogah in zasvojenosti, podiramo stereotipe in tako skušamo zmanjšati tabuiziranost same teme in stigmatizacijo uporabnikov.

Naš pristop je objektiven. Ne postavljamo se v vlogo sodnika, ne govorimo, kaj je prav in kaj ni, temveč zgolj želimo s podajanjem znanstveno preverjenih informacij posameznikom omogočiti, da si izoblikujejo ustrezen odnos do drog. To pa je mogoče le s poznavanjem dejstev!

Kakšne so etične dileme pri obravnavi odvisnikov? Kakšno je delo slovenske policije na področju drog? Na kakšen način psihoaktivne substance delujejo na možgane? Kako se razvije odvisnost? In ko preventiva ne zadošča, kako poteka zmanjševanje škode in zdravljenje odvisnosti? Na izobraževanju o drogah in zasvojenosti, ki je potekalo od 8. do 10. novembra na Medicinski fakulteti, so strokovnjaki z različnih področij, ki se obravnavane tematike tako ali drugače dotikajo, odgovorili na ta in še mnoga vprašanja ter podali zanimiva dejstva o drogah in zasvojenosti.

In odpravili smo se na motivacijsko-izobraževalni vikend, ki smo ga pripravili za vse, ki so želeli pri našem projektu bolj aktivno sodelovati. Ob različnih delavnicah s področij timskega dela, vrstniškega izobraževanja in motivacije smo nadgradili svoje znanje in se odlično povezali kot skupina. Seveda pa je bil motivacijski vikend tudi priložnost za druženje, spoznavanje in zabavo.

15. in 16. novembra pa smo osveščali tudi vas! Po fakultetah Univerze v Ljubljani in v centru Ljubljane smo mimoidočim razdelili brošure z informacijami o najbolj razširjenih drogah pri nas, o njihovih učinkih, tveganjih in ukrepih pri predoziranju ter z informacijami, kam se lahko obrnemo, ko se vprašanja ali problemi v povezavi z drogami pojavijo. V sodelovanju s študentskimi klubi in Dijaško organizacijo Slovenije pa smo akcijo osveščanja širše slovenske javnosti razširili na nacionalni nivo.

Zveni zanimivo? Če se nam želite pridružiti ali pa nadgraditi svoje znanje o drogah in zasvojenosti, vas vabimo, da obiščete našo spletno stran www.osvescen.org, kjer so podane informacije o drogah ter podrobnosti o dejavnostih projekta in kontaktni naslovi.

Osvesti se, to se tiče vsakogar!

Katja Matovič & Tina Korač

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.