Javni shod za sistemsko ureditev pripravništev v socialnem varstvu

Skupina študentk in študentov socialnega dela v sredo, 14. 10. 2009, ob 9:00 organizira shod, ki bo potekal od Fakultete za socialno delo do Ministrstva za delo, družino in socialne zadeve. Okrog 10. ure bo krajši postanek pri Maistrovem spomeniku na Trgu OF, predvidoma ob 11. uri pa bodo ministru za delo, družino in socialne zadeve dr. Ivanu Svetliku predali Poziv študentk in študentov Fakultete za socialno delo k sistemski ureditvi pripravništev v socialnem varstvu in zbrane podpise podpore. S shodom želijo javnost opozoriti na nevzdržno stanje, ki diplomantkam in diplomantom socialnega dela onemogoča zaposlitev na področju, za katerega so se izobraževali.

Študentke in študentje si že od aprila prizadevajo za sistemsko ureditev pripravništev v socialnem varstvu, saj se ob vstopu na trg dela srečujejo z izjemno težavno situacijo. Preden postanejo strokovne delavke oz. delavci morajo v skladu z 69. členom Zakona o socialnem varstvu opraviti pripravništvo in strokovni izpit. Pristojno ministrstvo pripravniških mest ne razpisuje in ne financira, socialno varstvene institucije pa praviloma nimajo sredstev za plačilo pripravništva. Večina njihovih diplomantk in diplomantov je tako prisiljena opravljati dela, ki ne ustrezajo njihovi izobrazbi, ali pa so prijavljeni na Zavodu RS za zaposlovanje kot brezposelne osebe.
Pristojnemu ministrstvu predlagajo, naj vzpostavi učinkovit sistem izvajanja pripravništva v socialnem varstvu in zagotovi finančne pogoje zanj. Na letni ravni naj finančno zagotovi kritje stroškov pripravništva za 150 diplomantk in diplomantov socialnega dela, ki naj bodo plačani v skladu s 140. členom Zakona o delovnih razmerjih.
Študentke in študentje so ministrstvo ves čas opozarjali na omenjeno problematiko. Ker niso dobili ustreznih odgovorov, so se odločili nanjo tudi javno opozoriti. Prepričani so, da jim mora biti opravljanje pripravništev zagotovljeno, saj jim je predpisano z zakonom, zato ne odstopajo od svojih zahtev, so še zapisali.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.