Kako izboljšam svojo spletno prisotnost in dobim sanjski job?

Dejstvo je, da vse več delodajalcev še pred razgovorom s kandidatom pregleda njegove profile na družbenih omrežjih. Le kaj bi tvoj sanjski delodajalec rekel ob pogledu na tvoj Facebook, Twitter in LinkedIn profil? Twitter je idealen za deljenje lastnih ali izbranih vsebine z naslovi, povezavami in hashtagi. Facebook je najprimernejši, da pokažeš svojo osebno plat (v zasebnem ali poslovnem smislu).  LinkedIn pa v vsakem trenutku zahteva profesionalnost, profesionalnost, profesionalnost.

Kako začeti?

 

Googlaj se

Vpiši svoje ime v iskalnike in poglej, kakšen vtis o tebi dajejo rezultati. Analiziraj, kaj je treba zbrisati in poglej, kaj vse še manjka. Poglej, katerih profilov ne uporabljaš več, pa se prikažejo v zadetkih.

 

Nastavi zasebnost

Nauči se, kako delujejo nastavitve zasebnosti v različnih omrežjih in jih redno posodabljaj. A pazi – tudi dobro nastavljena zasebnost te ne bo obvarovala pred samim sabo – ne objavi, kar te lahko gnjavi.

 

Migaj – dober profil je aktiven profil

Redno objavljaj relevantne vsebine – to ti omogoča, da izstopaš iz povprečja. Povezuj se s spletnimi vplivneži in odločevalci na področjih, ki te zanimajo. Izkoristi svojo spletno prisotnost za ustvarjanje dobrega vtisa pri potencialnih delodajalcih.

 

Povezuj se

Identificiraj posameznike in podjetja, ki jim je vredno slediti na družbenih omrežjih. Pridruži se skupnostim, ki so relevantne za področja, ki te zanimajo. Spremljaj kanale, kjer podjetja in posamezniki objavljajo razpise za delo in ostale relevantne informacije.

 

Pregleduj svoje profile

Izbriši vsebine, ki te kažejo v slabi luči – ne pozabi na vsebine, ki so jih objavili drugi. Uredi opise v profilih – slovnične napake lahko odvrnejo potencialnega delodajalca. Preverjaj, kako je profil viden tretjim osebam.

Eksperimentiraj

 

Ob „velikih treh“ (Facebook, LinkedIn, Twitter) razišči tudi nova omrežja. Poišči specializirane skupnosti, ki združujejo ljudi s tebi sorodnimi interesi in si uredi svoje profile na njih (npr. skupnosti za razvijalce, oblikovalce, ipd.). Pokaži s svojo prisotnostjo, da si v koraku s časom in da obvladaš novosti.

 

Ustvarjaj in deli

Pokaži kaj znaš – objavljaj svoje projekte, izdelke, razmišljanja. Povprašaj strokovnjake – vključi jih v pogovor o svojih projektih. Razširi svoj spletni odtis z osebno spletno stranjo ali blogom, če imaš kaj pokazati na njih.

Potrebuješ pomoč pri pimpanju spletne prezence? Bi rad navdušil svojega sanjskega delodajalca in raztural s prijavo na job? Obišči www.itak.si/ItakJob, oddaj CV in nas prepričaj z močjo besed! Mi pa ti bomo skrajšali pot do sanjske službe.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.