Kako reagirati v neprijetni situaciji

Shy nervous bashful female employee feels embarrassed blushing afraid of public speaking at corporate group team meeting, timid stressed woman hiding face during awkward moment reporting in office
Foto: fizkes iz iStock

Kako ravnate v stresnih pogovorih? Ste samozavestni v pogovoru s profesorjem ali na razgovoru za delovno mesto? Ostanete »pri tleh« kadar prijatelj vzkipi?

Vsi smo bili postavljeni v situacijo v kateri smo ostali brez besed ali pa smo povedali nekaj, kar smo pozneje obžalovali, koga užalili, prizadeli ali se ne nazadnje sami počutili neprijetno.

Predstavila vam bom, kako se lahko pripravimo na težavne okoliščine v katerih se znajdemo vsakodnevno.

Najprej se vprašajmo po pomenu obzirnega vedenja, oziroma kaj pomeni beseda obzirno? Obzirno vedenje nas prisili premisliti preden izrečemo nekaj neprimernega. Obzirnost pa pomeni jasnost izražanja ne da bi ob tem koga prizadeli ter sposobnost s katero obvladujete težak položaj ali ljudi.

Poglejmo kako zgraditi zaupanje v svojo sposobnost, da bomo v težavnem pogovoru ali težavni situaciji našli prave besede in ohranili mirne živce.

Kako ravnate v stresnih pogovorih? Ste samozavestni v pogovoru s profesorjem ali na razgovoru za delovno mesto? Ostanete »pri tleh« kadar prijatelj vzkipi?

V teh situacijah si morate povečati samozavest, učinkovitost besed in osebno moč. Poznamo pet osnovnih tehnik pogovarjanja: sproščanje, predstavljanje, afirmacije, pisanje scenarija in vaja.

Sproščanje dejansko pomeni sprostitev mišic, saj je dokazano, da imamo boljšo koncentracijo in se lažje osredotočimo, če smo sproščeni. Zelo razširjena tehnika sproščanja je globoko dihanje. Izvajamo jo lahko kjerkoli, doma, v šoli… Sprostitvena vaja je tudi štetje nazaj.

Predstavljanje, je proces predstavljanja uspešnih izidov in krepitev samozavesti. Ustvarimo miselno sliko nečesa, kar želimo doseči. Ko boste dojeli, da lahko dosežete cilj, preden boste kaj storili, boste bolj gotovi, da je uspešen izid mogoč. Pomaga se znebiti strahov in dvomov in pomaga odkriti pomanjkljivosti ali slabosti vašega pristopa, na katere niste niti pomislili.

Afirmacije, so pozitivne misli ali pogovor »s samim seboj«. Um neprestano klepeta sam s sabo. Pogosto ta notranji pogovor v nas vzbuja dvome, nestrinjanje. Če želimo delovati pozitivno, moramo tudi svoje misli naravnati na pozitivne predloge, ki povečujejo uspeh. Preoblikovati jih je treba v misli, ki jih želite – ne česa ne želite.

Primer pozitivne afirmacije pred izpitom na faksu, »Mirna sem, pripravljena in vem da bom izpit uspešno opravila« in ne »Upam, da sem pripravljena in da ne pozabim naštudirane literature«

Pisanje scenarija pomaga, da ostanete mirni v težavnih situacijah, saj boste imeli pripravljen načrt igre po katerem se boste med pogovorom ravnali. Privede do samozavestnega izražanja in ohranja osredotočenost, tudi ko vam sogovorec nasprotuje ali vas napade. Pomembno v takem trenutku je, da takoj preidete k bistvu in poveste svoje mnenje. Naštejte razloge za svoje mnenje in ne dolgovezite. Na primer, če sta s prijateljem prišla do nesoglasij mu takoj povejte kaj vas teži in ga prosite, da vas posluša, da zaključite.

Vaja tega kar želite povedati, bo pomagala, da boste ostali mirni. Za učinkovito sporazumevanje je bolj pomembno, kako govorite, kot kaj poveste. Govorica telesa in ton glasu predstavljata veliko večino povedanega sporočila. Svojo samozavest povečate tako, da glasno vadite in poslušate ton svojega glasu. Opazujte se v ogledalu, saj boste tako vzpostavili očesni stik in začutili kako vas vidijo drugi.

Predstavila sem nekaj ključnih tehnik obzirnega ravnanja v težkih situacijah. Vaja, vaja, in še enkrat vaja vam bo pomagala kadar se boste znašli v nepričakovanem besednem dvoboju. Poskusite ostati osredotočeni na svoje izražanje tudi v situacijah, ki so manj pomembne. Vsakodnevno zavestno vadite in se tako znebite strahov in dvomov v sebe – nič naj ne bo nedosegljivo!

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.