Kreditna sposobnost

Kaj bo prinesel Zakon o malem delu? Bo sprejet? Bomo študenti lahko opravljali le 720 ur letno? Koliko bomo zaslužili in ali si bomo sploh še lahko sami plačevali stanovanje, prehrano, šli na kakšen izlet?

Marsikateri študent sedaj dela, da si lahko plača študij, da lahko stanuje v kraju študija in s tem privarčuje nekaj denarja. Kaj natančno bi prineslo morebitno sprejetje zakona, še ne vemo, a v trenutni situaciji se nam ne obetajo prav nič boljši časi. Položnice pa bo še naprej potrebno plačevati. Kako jih bomo? Ali lahko dobimo morda kredit? Kakšni so pogoji zanj? Dominik Rašl iz Fidora.si odgovarja: »Kredit lahko dobi vsaka polnoletna oseba z dokazljivimi rednimi dohodki, ki pa morajo hkrati biti dovolj visoki. Za študente je to najpogosteje študentsko delo, štipendija ali pokojnina.«

Kreditna sposobnost
Kredita ne moremo kar tako dobiti. Poleg polnoletnosti je glavni pogoj za pridobitev kredita kreditna sposobnost, kar pomeni dovolj visok dohodek ter ustrezno zavarovanje kredita. Pri študentih in polnoletnih dijakih banke najem kredita pogojujejo še s poroštvom druge kreditno sposobne osebe, najpogosteje starša ali skrbnika.

Potrošniški in stanovanjski krediti
Po besedah Dominika Rašla iz Fidora.si, ki deluje tudi na portalu krediti.co – to je spletno mesto, kjer je mogoče najti nasvete za bodoče kreditojemalce – v osnovi poznamo potrošniške in stanovanjske kredite. »Prvi so namenjeni predvsem vsakdanji potrošnji in srednje velikim nakupom (avtomobil, pohištvo, počitnice, …), pri stanovanjskih pa gre za namenske kredite, kjer morajo sredstva biti porabljena za rešitev stanovanjskega problema (gradnja hiše, nakup nepremičnine, izplačilo deleža pri ločitvi ali dedovanju). Poznamo sicer še več vrst kreditov, vendar sta omenjena kredita najbolj osnovna in najbolj pogosti obliki.«

Minimalna plača
Da bi vam odobrili kredit, mora biti vaša plača oziroma prihodek nad minimalno določeno, ki trenutno znaša približno 572 EUR. Vse, kar je nad tem, se šteje v kreditno sposobnost in se lahko bremeni. Glede na to, da večina bank minimalno anuiteto (obrok) postavlja na višino 30 EUR, je v praksi tako, da mora neto plača znašati nad 600 EUR, da lahko nekdo najame kredit. Potrebno pa je opozoriti, da pri večini bank malice ter potnih stroškov ne računajo v kreditno sposobnost.

Kredit imam, a ga ne morem plačevati
Čeprav sem kreditno sposoben, pa se lahko zgodi, da pride vmes do nepričakovanega finančnega odtrgljaja, in kaj hitro se lahko zgodi, da ne morem plačati položnice oziroma kredita. Kakšne so posledice, če ne plačujemo kredita? »Posledice so odvisne od načina zavarovanja kredita. Če gre za hipotekarni kredit, je lahko končna posledica tudi izvršba na nepremičnini, kar pomeni, da banka postane lastnica le-te. V praksi je vmes sicer še kar nekaj korakov in možnosti za rešitev težave (odlok plačila, podaljšanje dobe odplačevanja, …), pomembno pa je, da banki čim prej sporočimo, da bo zaradi objektivnih razlogov (izguba zaposlitve, bolezen, ločitev, …) prišlo do težav pri plačevanju. Če gre za kredit, ki je zavarovan s porokom, bo moral naprej plačevati kredit porok, če pa je kredit zavarovan preko zavarovalnice, ga bo poplačala ta, a hkrati kreditojemalca terjala za poplačan znesek,« nam je povedal Dominik Rašl.

Kredit : leasing
Glavna razlika med njima je v tem, da je predmet, kupljen s kreditom, takoj v vaši lasti, pri leasingu pa ostane v lasti leasingodajalca do odplačanega zadnjega obroka leasinga. Leasing je pogosto tudi lažje dosegljiv.

Nasvet Dominika Rašla študentom
Razmišljajte dolgoročno in kredit najemite za nekaj, kar nujno potrebujete, in v višini, za katero ste prepričani, da jo boste zmogli odplačevati. Kredit pomeni veliko obvezo in na nek način tudi zrelostni izpit, saj bodo v primeru neplačevanja vašo obveznost morali prevzeti starši, ki so pri študentskih kreditih najpogostejši poroki.

Mojca Buh

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.