Prvomajski potepi po Sloveniji

Podajamo vam nekaj predlogov za krajše ali daljše prvomajske izlete.

Goričko
Goričko, roža slovenske kokoši, leži na skrajnem severovzhodu Slovenije, vpeto med Avstrijo in Madžarsko. Odmaknjenost od osrednje Slovenije mu daje pridih idiličnosti in eksotičnosti. Je pa tudi pokrajina prijaznih in gostoljubnih ljudi. Obmejnost in prometna odrezanost v preteklosti so pripomogli k ohranitvi bogatega ljudskega izročila in specifičnega narečja. Razgiban relief je kot nalašč za kolesarjenje, ki postaja vse bolj priljubljeno, in tudi kolesarskih poti je vedno več. Posamezni deli so bolj zahtevni, v glavnem pa je pot lahkotna. Oglejte si Ledavsko jezero, grajski kompleks Grad, kakšnega izmed številnih slatinskih izvirov, Tromejnik, Kuglo – prekmurski Triglav -, Tromejo itd. Številne kulturne znamenitosti so zapuščina pestre zgodovine. O verski pripadnosti pričajo cerkve, vaške kapelice, kamnita in lesena znamenja ter križi. Ohranjeni so tudi številni stari mlini, oljarne, žage, zbiralnice mleka in gasilski domovi.

Kras
Kras je apnenčasta planota na jugozahodu Slovenije, vpeta med Tržaški zaliv, Vipavsko dolino, Brkine, Pivko in Istro. Teran, pršut, osmice, burja, skrivnostni podzemni svet, kraške jame, vrtače, zapuščene kali, kamnite hiše, vse to je Kras. Slikovita vas Štanjel se terasasto dviga proti vrhu griča Turn. Ustavite se še v Komnu, Svetem, Lokvi, Kobdilju, Pliskovici, vsaka vas je namreč nekaj posebnega. Za konec pa poskusite lokalne kulinarične posebnosti v osmicah.

Goriška brda
Goriška brda so gričevnata, prometno odmaknjena in še vedno predvsem kmetijska pokrajina na zahodu Slovenije. Obiskovalci jih opisujejo kot eno najslikovitejših pokrajin v Evropi, s strnjenimi vasicami na številnih gričih, z majhnimi potoki med njimi, s cvetočimi terasami med številnimi vinogradi. Najlepši razgled se ponuja s 23 metrov visokega razglednega stolpa v Gonjačah in ob lepem vremenu seže vse do morja, Alp, Dolomitov in Krasa. Zaradi rodovitne prsti na flišni podlagi in prijetne mediteranske klime sta razvita vinogradništvo in sadjarstvo, ki sta že od nekdaj tržno usmerjena. V Brdih se prepletajo tri kulture: slovanska, romanska in germanska, kar se odraža v bogati kulturni dediščini. Skorajda na vsakem briškem griču ali sredi strnjene vasi najdemo cerkvico, mnoge med njimi pa skrivajo neizmerno bogastvo. Nekaj posebnega je renesančni grad Dobrovo iz 17. stoletja. Poseben arhitekturni biser predstavlja strnjena srednjeveška vasica Šmartno, zgrajena na ostankih rimskega oporišča.

Mariborsko Pohorje
Priljubljena izletniška in rekreacijska točka je kljub pestri turistični ponudbi ohranila svojo lepoto, številne naravne in kulturne znamenitosti ter etnološke posebnosti. Posebnost je tudi njegova sestava, saj je edino silikatno gorovje pri nas. Ima pa tudi specifične klimatske razmere, v katerih se prepletajo vplivi različnih klimatskih vzorcev. Preizkusite lahko višinski poligon na osmih metrih nad tlemi, ki ga sestavljajo orjaška gugalnica, steber poguma, plato za individualne ali skupinske vaje in plezalna stena. Po Snežnem stadionu, od Trikotne jase do ciljne arene Snežnega stadiona, poteka proga PohorJET-a, v ciljni areni pa se nahaja še miniJET, tobogan na zračnicah, dolg 80 m. Pri spodnji postaji pohorske vzpenjače se nahaja Slack line park, ki omogoča hojo po napeti elastični vrvi na različnih višinah. Pri hotelu Bellevue je možno poletno sankanje. Ponujajo pa še paintball, skok s padalom v tandemu, polet s toplozračnim balonom, nordijsko hojo, jahanje, golf in še več zabave. Območje prepredajo številne planinske, tematske in kolesarske poti.

Zreško Pohorje
Neokrnjena narava, pohorski gozdovi, čist zrak in voda, prijazni in gostoljubni ljudje, slikovita pokrajina z zaselki in kmetijami, bogata kulturno-zgodovinska dediščina, vse to nudi Zreško Pohorje. Peš, s kolesom, na smučeh, pozimi, poleti, jeseni ali spomladi, zmeraj je za zaužiti te lepote. Zreško Pohorje je raj za pohodništvo. Na svoj račun pridejo tudi ljubitelji kolesarjenja, golfa, ki ga lahko igrate obdani z vinogradi, jahanja, ribolova ali dvoranskih športov. Podajte se na kakšno izmed tematskih, pohodnih, planinskih ali kolesarskih poti. Slovenske Konjice so podeželsko mesto s tisočletno starotrško zasnovo. Ogledate si lahko številne dvorce (Trebnik, Konjiška gora, Oplotniški dvorec, grad v Vitanju), kovačije (Ošlakova v Boharini, Kokotčeva, Žiče), mline in žage (Bezenšek, Žiče), stare domačije (Brglez Šparovec, Oplotnica), kašče (Beškovnikova, Šentvid). Na domačijah ali v muzejih so na ogled sledovi kovaštva, mlinarstva, pletarstva in drugih obrti. Skomarje so s številnimi nizkimi lesenimi, s skodlami kritimi hišami lep primer značilne pohorske arhitekture.

Ksenija Gider

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.