Maraton ustvarjanja kratkih filmov

Novo mesto bo za tri dni gostovalo letošnjo nepozabno filmsko izkušnjo.

Prijave na maraton ustvarjanja kratkih filmov MUVIT/6×60, ki se bo letos odvijal že tretje leto zapored, tokrat v Novem mestu, so odprte.  Dolenjska prestolnica bo med 23. in 26. avgustom 2016 prizorišče ustvarjalne vročice, organizatorji pa letos poleg slovenskih filmskih ekip k sodelovanju vabijo tudi filmske ustvarjalce iz drugih držav. »Muvit letos organiziramo že tretje leto zapored in ponosni smo, da se tako kot mi razvijajo tudi tekmovalci in sam festival. Sklad za nagrade se je povečal (skupaj 4.500,00 EUR) in nagrada za zmagovalni film znaša kar 2.000,00 EUR. Naša želja je, tako kot vsako leto, da čim več tekmovalcev ustvarja na področju mesta gostitelja, saj bo tako izkušnja maratona, ustvariti film v 60-urah, polnejša in mesto bo za nekaj dni postalo prava filmska kulisa,« je povedal Gregor Graf, direktor in idejni pobudnik festivala.

 

Po Radovljici in Postojni se zemljevidu filmskega ustvarjanja v okviru festivala Muvit/6×60 letos pridružuje Novo mesto, ki se bo za tri dni spremenilo v prizorišče snemanja kratkih filmov, prijave na festival pa so tudi uradno odprte. Ekipe ljubiteljev filma se bodo tudi letos potegovale za denarne nagrade, pri ustvarjanju 6- do 8-minutnih filmov pa se bodo, omejene s časom in sredstvi, zanašale le na svojo ustvarjalnost in iznajdljivost. Končne izdelke, ki morajo biti posneti v 60 urah, pri tem pa morajo upoštevati tudi ključne smernice, bo ocenjevala strokovna žirija priznanih filmskih ustvarjalcev (režiser/-ka, direktor/-ica fotografije in igralec/-ka), na projekciji pa bo priložnost za glasovanje dobilo tudi občinstvo, ki bo izbiralo film občinstva.

 

Muvit/6×60 postaja že tradicionalno srečevališče vseh, ki jih navdušuje snemanje filmov. Središče dogajanja bo v letošnjem letu Šolski center Novo mesto, ki bo tudi neke vrste bazni tabor vseh sodelujočih, ekipe pa bodo lahko nastanjene v neposredni bližini. 

 

Po uspešno izpeljanih festivalih v lanskem in predlanskem letu, na katera so se prijavljale le slovenske ekipe, organizator letos k filmski avanturi vabi tudi ustvarjalce iz drugih držav. Muvit/6×60 bo tako letos dobil novo, mednarodno dimenzijo.  

 

Letošnji MUVIT/6×60 prinaša tudi bogat spremljevalni program, ki bo tesno povezan tako z lokalnimi filmskimi ustvarjalci kot tudi z občinstvom. Osnovnošolci se bodo lahko udeležili filmskih delavnic, za prebivalce Novega mesta pa organizator pripravlja filmske večere na prostem.

 

»Eden izmed naših ciljev je spodbuditi mlade k filmskemu ustvarjanju, jim dati potreben zagon, da ustvarijo svoj film,« je povedala Maja Šest, umetniška in programska vodja festivala Muvit/6×60, in predstavila še nekaj letošnjih novosti. »Lansko leto smo že opazili višjo kakovost narejenih filmov in da bi bili letos še boljši, pripravljamo strokovni delavnici, režijsko in DOP delavnico, nekakšen ‘boot camp’, kjer bodo tekmovalci dobili koristne napotke in nasvete, kako se lotiti našega filmskega maratona. V vlogi mentorjev pa se vračata lanskoletna žiranta, režiserka Barbara Zemljič in direktor fotografije Marko Kočevar. Naredili smo tudi nekaj programskih sprememb, ampak te naj zaenkrat še ostanejo skrivnost.«


Ekipe se na Muvit/6×60 lahko prijavijo prek spletne strani www.muvit6x60.com, vsi navdušenci nad filmskim ustvarjanjem pa so vabljeni, da spremljajo tudi Facebook stran www.facebook.com/muvit6x60, kjer bodo redno objavljene vse pomembne informacije o dogajanju na festivalu Muvit/6×60.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.