Z balonom okoli sveta

Ruski pustolovec Fjodor Konjuhov bo poskušal v rekordnem času z balonom na vroči zrak samostojno obkrožiti svet. Na pot je odrinil danes iz zahodne Avstralije, če se želi vpisati med rekorderje, pa se bo moral vrniti prej kot v 13 dneh. Toliko časa je namreč trajal polet trenutnega rekorderja Američana Steva Fosseta iz leta 2002.

 

“Zelo rad potujem, to je resnica. Na prvo pustolovščino sem odšel pri petnajstih. To je moj način življenja,” je Konjuhov pred poletom povedal televizijski postaji ABC. Njegov načrt poti v grobem obsega Avstralijo, Novo Zelandijo, Tihi ocean, Čile, Argentino, Atlantski ocean, Južnoafriško republiko, Indijski ocean in na koncu povratek na zahod Avstralije. Skupno namerava preleteti okoli 33.000 kilometrov.

 

Balon bo letel s hitrostjo okoli 300 kilometrov na uro, vzdignil pa se bo na višino med 5000 in 8000 metri, kjer temperatura znaša okoli 40 stopinj Celzija pod ničlo. Konjuhov bo v stalnem stiku z nadzornim centrom v Belgiji, ki ga bo sproti obveščal o spremembah vremena. Konjuhovi dosedanji podvigi med drugim vključujejo jadranje okoli sveta, pešačenje od Severnega do Južnega tečaja, vzpon na Mount Everest in 160-dnevno veslanje prek Tihega oceana.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.