Mlada scena Srbije: U10 (Para)metri percepcije

U10 je beograjski umetniški kolektiv. Sestavlja ga skupina vizualnih umetnikov, ki je leta 2010 diplomirala na Beograjski akademiji likovnih umetnosti in se zaradi nespodbudne situacije na beograjski likovni sceni samoorganizirala. Našli so poti v mednarodni svet umetnosti, v Beogradu pa so ob pomoči zbiralca odprli lastni galerijski prostor, namenjen razstavam sodobne vizualne umetnosti in odprt za mlade ustvarjalce.

U10 ni skupina, ki bi jo povezoval soroden izrazni način. Druži jih generacijska pripadnost, skupno razstavljanje in sodelovanje, podoben način razmišljanja in – značilno za umetnostno podhranjena okolja – nuja, saj skupina lahko doseže in postori več kot posameznik. Vsak izmed članov skupine ustvarja osebno poetiko, njihova dela so raznolika.

Vsako izmed umetniških del, ki so jih izbrali za razstavo (Para)metri percepcije, izpostavi enega od vidikov, ki je ključen za njihov način videnja sveta. Prav vsa razstavljena dela, četudi so slikarska, s podobo pripovedujejo zgodbe, zato sodijo v predal konceptualne ali t.i. neokonceptualne umetnosti.

V Galeriji Vodnikove domačije Šiška so razstavljena dela, ki s serijskostjo, obliko in linearnim načinom pripovedi sledijo galerijski programski usmeritvi povezovanja besed in podob, književnosti in likovne umetnosti, hkrati pa izražajo temeljne točke realnosti, s katero se soočajo srbski umetniki. Tema v prostoru razstavljene knjige umetnika Nemanje Nikolića z naslovom Knjiga panike je stanje nenehne napetosti posameznika v sodobnem življenju. Lidija Delić razstavi neimenovano serijo slik na papirju, ki se, kot strani knjige, ponavljajo z minimalnimi razlikami. Instalacija Isidore Krstić pripoveduje o eksotiki, ki jo je mogoče vsak hip umetno ustvariti, zgodbi, ki jo na koncu vedno pišejo tisti, ki imajo moč. Nina Ivanović se nasloni na rezervoar osebnih fotografij in iz njega razvije pripoved o vlogah, ki jih vsak izmed nas vsakodnevno igra za druge. 

V GalerijaGallery slike Marije Šević pripovedujejo o tanki črti, ki loči užitek od uničenja, Iva Kuzmanović pa – prav tako v slikarskem mediju – posreduje subjektivno pripoved o prvem erotičnem doživetju in načinih na katere se v sodobnosti kreira jaz. Vojna je še vedno del realnosti in najde mesto v slikah Save Kneževića, a se tja ugnezdi tudi prek materialov in ne le podob. Slikar za ustvarjanje uporablja olje in asfalt.

Panika, užitek in uničenje, vpliv medijske realnosti na subjekt, kolektivno delo in razlike med posamezniki, igranje vlog za močnejšega drugega, ki išče eksotiko, so teme zgodbe o sodobnosti v srbskem kontekstu, ki jih pripoveduje in živi umetniški kolektiv U10. 

V Ljubljano smo kolektiv U10 povabili, da publiki predstavimo najmlajšo umetnost, ki nastaja v Beogradu, pa tudi zato, ker nas družijo skupni jouissance, vera v sodobno umetnost ter iskanje novih metod za produkcijo, prezentacijo in distribucijo vizualne umetnosti, ki bi odgovarjale panični sodobnosti in v njej zagotovile prostore in čase, namenjene umetnosti. Zaustavljeni, umetnosti namenjeni čas, pozornost za vsebine in oblike, ustvarjanje krajev za razmislek, pripoved, premislek, predvsem pa stik med ljudmi in umetnostjo so razlog, da je v Beogradu v Art Space U10 vse do 19. junija na ogled razstava slovenskih avtorjev, v Ljubljani pa Galerija Gallery in Galerija Vodnikove domačije Šiška gostita kolektiv U10.


Razstava bo odprta do 15. 7. 2016.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.