PoLentni Art kamp!

Art kampa je konec, pred nami pa dolgo poletje, ko vam bomo ob vikendih zaljšali dneve in večere. PoLentni Art kamp je butična izvedba starejšega brata, ki nas bo razvajal s svojim kulturnim programom v senčnih in sončnih naročjih Mariborskega mesnega parka vse do konca avgusta.

Bivanje. Zdravje. Kultura. Umetnost. Znanost. Igra. Učenje. Skrb za naravo. Sožitje. Druženje. Dajanje. Sprejemanje. Smelost. Mir. Vrednote čilega duha.

Se vidimo tam, kjer je radost doma!

 

Po zaključku Festivala Lent in Art kampa, v Mestnem parku Maribor pripravljamo festival PoLentni Art Kamp, ki se zvija in odvija med 8. julijem in 28. avgustom 2016, ob petkih med 16. in 20., ob sobotah in nedeljah pa med 10. in 20. uro, na novi lokaciji, na novo urejenih bazenih nad igrali.


Koncept vsebin je podoben konceptu Art kampa, spleten iz ustvarjalnih delavnic, športnih in igralnih aktivnosti, bralne plaže s knjižnimi aktivnostmi, razvajalnicami in zaokrožen s pravljičnimi, z gledališkimi in z glasbenimi produkcijami na odru ter s plesnimi in z glasbenimi delavnicami.

Ob vsebinah, ki bodo do konca avgusta ob vikendih vabile v zeleno dnevno sobo mesta, v povsem na novo oživljen kotiček parka, se bo moč tudi osvežiti in okrepčati. Z lokalno pridelanimi napitki, pijačami, sadjem in prigrizki vas bomo postregli v sproščenem vrtu Zelene niti.

NEDELJA, 10. VII., 10.00–20.00

 

NEDELJA S FUSION – glasbene delavnice

8. VII., 10.00–11.00

Kadar je na kupu mladež, ki ima rada glasbo in se v njej najde in z njo uči ter kali v bodoče glasbenike, je to zagotovo energija, ki prija. Fusion!

◊ STIK EKC Maribor mentorji so: Vesna Tomažič, Andrej Lovše, Robi Koprivnik, Nina Čižič, Katie Copley, Karis Wadsack

 

POLENTARSKA POLICA – kulinarična delavnica

10. VII., 10.00–13.00, 16.00–20.00

Polenta je italijanska narodna jed, vendar jo kuhamo povsod po Sloveniji. Reveži so si pripravljali polento le iz zdroba in vode, mi pa ji bomo dodali še svežo zelenjavo, zelišča in sir in si tako pripravili zares okusno poletno solato.

◊ Vojka Miklavc, Zavod MARS Maribor

 

POLENTNI ZAJTRK – kulinarična delavnica

10. VII., 10.00–13.00

Med drugo svetovno vojno so prebivalci okupirane Ljubljane jedli polento z marmelado, ki so ji rekli polentna torta. Mi ji bomo dodali sadje in dobili hranljiv PoLentni zajtrk.

◊ Staša Grilc, Zavod MARS Maribor

 

TIRAMISU – kulinarična delavnica

10. VII., 16.00–20.00

Tiramisu je priljubljena italijanska sladica, ki jo bomo pripravili malček po svoje. S svežim sirom in sadjem, bolj zdravo in odličnega okusa.

◊ Staša Grilc, Zavod MARS Maribor

 

SLOVENSKE DOBROTE – kulinarične predstavitve in degustacije

10. VII., 10.00–13.00, 16.00–20.00

Na stojnicah se bodo predstavljali domači proizvajalci hrane. Sirarna s tradicijo, čebelarstvo in domači granola zajtrki. Povabljeni na pokušino!

◊ Eko kmetija Zupančič in Metz, Čebelarstvo in turistična kmetija Šalamun, Anja Logar, Fruštek, Eko kmetija Topolovec

 

FUSION – ENERGIJA, KI PRIJA – koncert rock zbora

10. VII., 11.00

FUSION rock zbor je namenjen osebni rasti najstnikov in zdravemu ter kvalitetnemu preživljanju prostega časa. V njem mladi odkrivajo ter razvijajo svoje talente in se učijo izražati sebe skozi rock in pop moderno glasbo. Vsak se namreč lahko preizkusi v igranju kitare, bobnov, klaviatur, dirigiranju, solopetju, pripravi kratkih filmov … ter drugih ustvarjalnih stvareh, ne da bi ga pri tem kdorkoli omejeval ali od njega zahteval popolnost. Mladi se tako učijo sprejemati drug drugega, si med seboj pomagati, deliti veselje, ter odraščati v odgovorne in sočutne osebnosti. Ker Fusion Maribor verjamejo, da na mladih svet stoji.

◊ STIK EKC Maribor mentorji so: Vesna Tomažič, Andrej Lovše, Robi Koprivnik, Nina Čižič, Katie Copley, Karis Wadsack

 

PETER KLEPEC – predstava za najmlajše

10. VII., 18.00

Lutkovna predstava Peter Klepec črpa snov iz ljudske zgodbe o drobnem in šibkem fantu, ki zaradi svoje dobrote postane močan. Peter Klepec odide s trebuhom za kruhom delat na kmetijo, kjer postane tarča močnejših in hudobnih vrstnikov, ki ga izkoriščajo. Peter se jim upre, čeprav je šibkejši. Gotovo bi jih skupil, a na njegovo srečo ga brani njegov prijatelj oven, ki se ga vsi bojijo. Vse skupaj postane še bolj napeto, ko se med Petrom in najbolj razboritim dečkom na kmetiji vname boj za srce gospodarjeve hčere. Predstava se ukvarja s temo izživljanja močnejšega nad šibkejšim, kar je, žal, vse prepogosto prisotno tudi med otroki. Na koncu je seveda dobrota nagrajena in škodoželjnost kaznovana. Govori tudi o čudežni moči ljubezni, o srcu, ki je svobodno, da izbere tistega, ki ga ljubi, čeprav ga svet zaničuje. Priredba in režija je delo Jose-a, igrata Ana Ruter in Jose, oblikovanje lutk in likovna zasnova sta delo Mateje Šušteršič in Neve Vrba, scenografija Andreja Adameka, glasbo in songe je prispeval Jose, glas na posnetku Barbara Cerar, luč in zvok pa oblikoval Tomaž Grubelnik.

◊ Gledališče Malih Velikih, Ljubljana

 

KREAKCIJA – oblikovalski vikend

15.–17. VII. 2016

KreAkcija spodbuja ideje, dodaja nove vrednosti starim predmetom in inovativno predeluje uporaben in domišljijski svet. Oblikuj in ideje snuj, naredi sam, za poseben dan ali prijateljev rojstni dan. Ustvarjanje malih stvari, ki jih imamo vsi radi. Kreiramo! Akcija! 

 

PETEK, 15. VII., 16.00–20.00

 

IN IN FAJN JE NOSIT SVOJ DIZAJN – delavnica izdelovanja nakita

15. VII., 16.00–20.00

Lesene kroglice in druge lesene osnove skaširamo v raznobarvne ali vzorčaste polizdelke, ki jih lahko nizamo v zapestnice in ogrlice ali iz njih naredimo broške in uhane. Enostavno in zabavno!

◊ Staša Grilc, Zavod MARS Maribor

 

ŠIVILJA IN ŠKARJICE – delavnica šivanja

15. VII., 16.00–20.00

Šivanje na šivalni stroj in na roko. Izdelovali bomo ljubke igrače, Aglije.

◊ Sandra Štefanec, Zavod MARS Maribor

 

BUTIČNI BAZAR – prodajna razstava in predstavitvene delavnice

15. VII., 16.00–20.00

Različni oblikovalci bodo na stojnici predstavljali svoje izdelke, na delavnici pa se boste lahko preizkusili v različnih tehnikah. Oblikujmo!

◊ Nina Logar, ninarozina, Lijana Lepej, Nakit Lili, Natalija Kramberger, Polona Poklukar & Borut Popenko

 

DVA KAMIŠIBAJA,  DA O TRETJEM SPLOH NE GOVORIMO – pripovedovanje zgodb ob slikah

15. VII., 18.00

Robert bo s pomočjo tradicionalne japonske pripovedne tehnike kamišibaj uprizoril dve zgodbi. Afriško ljudsko pravljico Prepir in Paglavčevo obljubo, angleške avtorice Jeanne Willis.

V Prepiru bomo izvedeli, kateri del človeškega telesa je najpomembnejši. Druga zgodba nas bo učila, kako je z obljubami. Pripoved o spreminjanju sveta in o obstanku ljubezni skozi žabjo perspektivo. Obljube so, da jih izpolnimo, zato pazite, kaj obljubljate!

◊ Robert Kereži, Mariborska knjižnica 

 

SOBOTA, 16. VII., 10.00–20.00

 

OBLIKUJEMO, BARVAMO, NIZAMO – delavnica izdelovanja nakita

16. VII., 10.00–13.00, 16.00–20.00

Oblikovali bomo kroglice, kvadratke, ki jih bomo pobarvali in jih nato nizali v zapestnice in ogrlice. Barvito za sproščene poletne dni!

◊ Lana Erlač, Zavod MARS Maribor

 

OBLEKICE ZA PUNČKE – delavnica šivanja

16. VII., 10.00–13.00, 16.00–20.00

Iz ostankov blaga in starih kosov oblačil bomo šivali oblekice za punčke. Recikliramo.

◊ Sandra Štefanec, Zavod MARS Maribor

 

DELAVNICA S KONOPKOM – arhitekturna delavnica

16. VII., 10.00–13.00, 16.00–20.00

Zgradimo pasjo utico iz konopljinega betona. Naravno. Vuf!

◊ Zadruga Konopko

 

BUTIČNI BAZAR – prodajna razstava in predstavitvene delavnice

16. VII., 10.00–13.00, 16.00–20.00

Različni oblikovalci bodo na stojnici predstavljali svoje izdelke, na delavnici pa se boste lahko preizkusili v različnih tehnikah oblikovanja nakita, šivanja, reciklaže … Oblikujmo!

◊ Nina Logar, ninarozina, Lijana Lepej, Nakit Lili, Natalija Kramberger, Polona Poklukar & Borut Popenko, Lana Erlač, Lart

 

PLIŠ – koncert

16. VII., 19.00

Čeprav sta skupno ustvarjalno pot začela brez velikega pompa, je Pliš zrasel v verjetno največji slovenski glasbeni YouTube fenomen. Najprej s priredbami dobro znanih skladb, šele pozneje tudi z avtorskimi. Priredbe sta stilsko obarvala v bossa novo in tako iz njih izvabila zelo intimen karakter, hkrati pa ohranila njihov pop-apil. Nekaj mehkega, prijetnega, toplega in lahkotnega je Pliš, glasbena zasedba, ki jo v jedru sestavljata izvrstna vokalistka Aleksandra Ilijevski in navihanec Marko Gregorič, na kitari in kontrabasu. Lahkotnost kakovostnega popa, ki ga izvajata, spada v gibanje »nova slovenska popevka«, katere besedilni in idejni vodja je večplastni umetnik Rok Vilčnik, ki posebna in izvirna besedila piše tudi za Pliš. Nedavno sta Aleksandra in Marko ob sodelovanju z beatboxerjem Muratom, trobentačem Tomažem Gajštom in mojstrom govorjene humorne besede Jurijem Zrncem izdala svoj prvi avtorski album, Plošča za dve osebi. »Od prvega singla Metulji, ki je bila najbolj predvajana skladba v letu 2012, do izdaje prve plošče so sicer minila že skoraj štiri leta, ampak zase lahko rečem, da sem zrelejša, sicer manj pametna, in da se ta razvoj čuti in sliši tudi v skladbah,« pravi Aleksandra, ki nas bo skupaj z Markom zavila v plišast vrtinec poletnega večera.

◊ Pliš sta: Marko Gregorič in Aleksandra Ilijevski s prijatelji…


In še veliko več!

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.