Mastercard študentom podal koristne nasvete!

Nasvete o tem kako pametno ravnati z denarjem

Letos se je na Gospodarskem razstavišču odvila že dvajseta Študentska arena. Študentje so tudi tokrat imeli možnost dobiti obilo idej in informacij o tem kako izkoristiti svoje sposobnosti, slediti svojim željam in sanjam in postati 100 % aktivirani.

 

Pomemben dejavnik pri gradnji lastne prihodnosti in uresničevanju ciljev so tudi osebne finance in upravljanje z njimi. Aleksandra Babić, vodja marketinga in komunikacij družbe MasterCard Europe za Slovenijo in Hrvaško, je tako na letošnji areni študentom podala nekaj koristnih informacij o tem kako pametno ravnati s svojim denarjem in uresničiti svoje cilje.

 

Načrtovanje financ v štirih korakih

Si zamudil predavanje? Brez skrbi, spodaj povzemamo štiri preproste korake s pomočjo katerih lahko tudi sam začneš načrtovati svoje finance in uresničiš svoje cilje. 


1. Določi svoje mesečne prihodke
– sem spada štipendija, zaslužek iz študentskega dela, finančna pomoč staršev, skratka vsi zneski na katere lahko računaš tekom meseca.

 

2. Določi svoje mesečne izdatke – sem spadajo fiksni stroški, s katerimi se srečuješ vsak mesec in so      neizogibni (stroški bivanja, hrane, prevoza, študija) in variabilni stroški, ki se lahko razlikujejo iz meseca v mesec (zabava, potovanja, nakup oblačil, telefon, itd.).


3. Zapiši grobo oceno stroškov, ki jih za posamezno področje porabiš in identificiraj področja, kjer lahko svojo porabo zmanjšaš
. Če na primer vsak mesec porabiš veliko denarja za zabavo kot so obiski kina lahko stroške zmanjšaš tako, da pogledaš film doma skupaj s prijatelji ali kupiš filmski abonma, ki ti nudi večje število predstav za manj denarja.
 

4. Izberi primerno obliko varčevanja. Oblik varčevanj je veliko pri izbiri pa je pomembno, da upoštevaš koliko časa nameravaš varčevati, kakšno varnost in donosnost želiš pri tem imeti ter v kolikšnem času želiš priti do privarčevanega denarja (likvidnost). Če ne veš katera oblika varčevanja je zate najprimernejša, se po pomoč obrni na svojo banko ali druge finančne inštitucije.

 

Za lažji in učinkovitejši nadzor nad financami bo družba MasterCard v prihodnjih tednih lansirala spletno aplikacijo »Hišni proračun«, s pomočjo katere boš imel še večji pregled nad mesečnimi prihodki in izdatki.

 

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.