Maturitetni tečaji

Velikokrat se pozno zavemo, kaj želimo, ali pa nam spodleti, vseeno pa bi želeli šolanje nadaljevati. Najprej je seveda treba srednjo šolo dokončati. Rešitev so lahko tudi maturitetni tečaj.

Kaj sploh je maturitetni tečaj
To je program, ki te skozi vso šolsko leto počasi in temeljito pripravlja na ponovno srečanje z maturo. Zanj se odločajo tudi četrtošolci, ki z osvojenimi točkami niso sprejeti na želene fakultete, in tisti, ki so uspešno zaključili srednjo tehniško, srednjo poklicno oziroma drugo srednjo strokovno šolo ali 3. letnik gimnazije ter prekinili šolanje najmanj za 1 leto. Primeren je tudi za tiste, ki imajo zaključeno osnovnošolsko izobraževanje in opravijo preizkus znanja na ravni 3. letnika gimnazije.
Namen maturitetnega tečaja je, da kandidate pripravi na (ponovno) uspešno opravljanje mature.

Potek
Traja eno šolsko leto, predavanja se začnejo oktobra in trajajo do mature. Prej se je treba do določenega roka vpisati. Moraš ga tudi uspešno zaključiti, kar pomeni, da moraš opraviti vse dolžnosti (vaje, seminarske naloge) in biti pozitivno ocenjen pri posameznih predmetih. Predavanja potekajo iz petih predmetov, in če si povsod pozitivno ocenjen, lahko pristopiš k maturi. Kandidatovo znanje se ocenjuje v skladu s pravilnikom o preverjanju in ocenjevanju znanja v gimnazijah. Kandidat uspešno zaključi maturitetni tečaj, če je pozitivno ocenjen pri vseh predmetih, predvidenih z izobraževalnim programom. Tako pridobiš pravico do opravljanja splošne mature.

Komu so namenjeni
Vanj se lahko vpišejo kandidati, ki so uspešno končali:
• srednjo tehniško ali drugo srednjo strokovno šolo z zaključnih izpitom oziroma poklicno maturo,
• srednjo poklicno šolo,
• tretji letnik gimnazije, če ste prekinili izobraževanje za najmanj eno leto,
• osnovnošolsko izobraževanje, če uspešno opravite preizkus znanja na ravni tretjega letnika gimnazije, in sicer iz slovenščine, matematike, tujega jezika in dveh izbirnih maturitetnih predmetov.
Status dijaka ni združljiv s statusom zaposlenega ali brezposelne osebe, le ti lahko pridobijo le status odraslega udeleženca izobraževanja. Če je zanimanja veliko, organizirajo izobraževalne ustanove za takšne kandidate, ki se ne morejo ali ne želijo vpisati v redno obliko izobraževanja, prilagojeno izredno obliko za odrasle udeležence, ki poteka v popoldanskem času.

Ksenija Gider

 

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.