Mednarodna poletna šola politične ekologije

Na Fakulteti za družbene vede v Ljubljani letos organizirajo prvo Mednarodno poletno šolo politične ekologije z naslovom “Prepletanje raznolikih umov v politični ekologiji.”

Mednarodna poletna šola politične ekologije je odgovor na ugotovljeno nepovezanost in pomanjkanje poglobljenega znanja o okolju v slovenskem intelektualnem prostoru. To še posebej velja za družboslovno in humanistično področje, ki ne premoreta kaj več kot le nekaj izbirnih predmetov na dodiplomskem in podiplomskem študiju.

Poletna šola ponuja priložnost za pridobivanje novih znanj s področja politične ekologije, omogoča vstop v novejšo svetovno znanstveno in strokovno produkcijo ter ponuja možnost za povezovanje domače in tuje produkcije ter akterjev na tem področju. Usmerjena je v razumevanje različnih dojemanj okoljskih in ekoloških vprašanj oz. okoljskih diskurzov tako, da omogoči celovitejši vpogled v njih same. Okoljski diskurzi zaradi različnega dojemanja tehnologije, ekonomije, demokracije, narave, okolja, ipd. sprožajo (ne)sporazume med različnimi deležniki. To pa vodi do različnih, pogosto tudi izključujočih si predlogov rešitev ter konfliktov in posledično političnega boja med njimi.

S podporo odličnih vabljenih gostij in gostov bodo udeleženci poletne šole izzvani, da se poglobijo v različna vprašanja na področju politične ekologije ter poskušajo zgraditi razumevanje med raznolikimi rešitvami za reševanje okoljskih izzivov oz. si zgradijo mentalno strukturo za razumevanje večplastnih glokalnih okoljskih in ekoloških vprašanj.

Kaj sploh je politična ekologija?

Politična ekologija se razlikuje od apolitičnih okoljskih ved tako, da vprašanja okolja ne postavlja le kot predmeta preučevanja, pač pa ga umešča v asimetrična razmerja družbenih in političnih moči, ki so že vpisana v samo vednost o predmetu.

Kdaj: 3. – 7. september 2018

Kje: Fakulteta za družbene vede, Ljubljana

Komu: Mednarodna poletna šola politične ekologije 2018 je namenjena teoretikom, praktikom in aktivistom ter vsem, ki jih okoljska in ekološka vprašanja kakorkoli zanimajo.

Več info in prijavehttps://www.politicalecology-ljubljana.si

Udeležba je brezplačnaRok za prijave: 15. 7. 2018

Poletno šolo organizirajo:

  • Fakulteta za družbene vede UL
  • Focus, društvo za sonaraven razvoj
  • Inštitut za ekologijo
  • Študentsko društvo Iskra
  • Eko kolektiv
  • Časopis za kritiko znanosti
  • Ministrstvo za okolje in prostor

Projekt sofinancirata Eko sklad j.s. in Ministrstvo za okolje in prostor.

Vabljeni!

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.