Priložnosti v EU

Kako in kje najti pravo, še pogosteje pa sploh prvo zaposlitev in delovne izkušnje, je vprašanje, ki si ga ob koncu šolanja zastavljajo številni mladi. Kako si nanj odgovorijo, je odvisno od posameznikovih želja in ambicij, zagotovo pa je med njimi vse več takšnih, ki svoje prve delovne izkušnje in izzive poiščejo v tujini, najpogosteje v državah Evropske unije.

Kljub temu, da sta danes mobilnost mladih in delo izven meja domače države  pogosta praksa, je pred odločitvijo za takšen izziv potreben ustrezen premislek. Postaviti jasen cilj, poiskati prave informacije, pripraviti ustrezno dokumentacijo, poiskati stanovanje in prosto delovno mesto ter utrditi znanje tujega jezika je le nekaj področij, s katerimi se morajo iskalci zaposlitvenih priložnosti v tujini spopasti, še preden se podajo novim izzivom naproti. Pri tem so jim lahko v pomoč številne pobude in organizacije, ki podpirajo mobilnost mladine in odraslih: Cmepius, Erasmus+, Euraxess, Europass, Movit ter Eures.

Ste za pripravništvo malo drugače?

Če sodite v skupino tistih, ki so že v času študija izkoristili vsako priložnost za kakšno izmenjavo, potem bo pripravništvo v Evropski uniji prava izbira. Pripravništva, ki jih lahko diplomanti in študenti opravljate v institucijah in ostalih organih Evropske unije, zagotavljajo zanimive izkušnje in običajno spodbujajo tudi nadaljevanje študija. Pomemben podatek: plačano pripravništvo pri Evropski komisiji je na voljo vsako leto in traja pet mesecev, v spomladanskem terminu se začne 1. marca, v jesenskem pa 1. oktobra. Pripravništva v Evropskem parlamentu z delovnim mestom v Bruslju in Strasbourgu pa mladim ponujajo tudi slovenski evropski poslanci, prednost pri izbiri imajo kandidati, ki po študiju prvič vstopajo na trg dela in so mlajši od 29 let.

Podjetniki in iskalci zaposlitve, raziščite svoje evropske možnosti

Evropska unija je po podatkih Evropskega portala za zaposlitveno mobilnost (EURES) s skoraj 1,6 milijona objavljenimi prostimi delovnimi mesti odlična priložnost tudi za vse aktivne iskalce zaposlitve. Slednji lahko izbirajo med objavljeno ponudbo prostih delovnih mest ali se priključijo projektom, kot sta Tvoja prva zaposlitev in Ponovno aktivni, pri katerih jim EURES na pomoč priskoči tudi s finančnimi spodbudami. Projekt Tvoja prva EURES zaposlitev je namenjen mladim med 18. in 35. letom, projekt Ponovno aktivni pa k zaposlitvi spodbuja dolgotrajno brezposelne iskalce zaposlitve, starejše od 35 let. Za sodelovanje v obeh so na voljo tudi finančne spodbude, ki omogočajo kritje potnih stroškov za zaposlitveni razgovor, stroške selitve ob zaposlitvi, stroške, nastale s priznavanjem izobrazbe, in stroške jezikovnih tečajev, dodatno finančno podporo pa namenjajo tudi mladim s posebnimi potrebami.

Inovativnim mladim, ki si želijo na pot samostojnega podjetništva stopiti na evropskem trgu, je na voljo program Erasmus za mlade podjetnike, ki jim pomaga pridobiti spretnosti za ustanovitev ter uspešno vodenje malega podjetja v Evropi. Izmenjavo, ki traja od enega do šest mesecev, delno financira Evropska komisija.

Neformalno znanje za lažje uresničene sanje

Neformalna znanja, ki smo jih pridobili v času študija, so pri iskanju zaposlitve v veliko pomoč, zato velja izkoristiti možnosti, ki jih na tem področju mladim ponuja program Erasmus+. Slednji mladim od 13. do 30. leta omogoča, da s kratkotrajnimi izmenjavami in sodelovanjem pri prostovoljskih projektih na različnih področjih, pridobijo številna neformalna, a zelo uporabna znanja. Njegova različica Mladi v akciji pa je namenjena izboljšanju spretnosti in zaposljivosti mladih ter posodobitvi in razvoju izobraževanja, usposabljanja in mladinskega dela.

Sam program pa je zagotovo najbolj poznan študentom, ki se lahko pod njegovim okriljem odpravijo na študij ali delovno prakso v tujino, se odločijo za skupni magistrski študij Erasmus Mundus ali zanj pridobijo Erasmus+ posojila. Dodatno podporo program z dotacijami namenja tudi udeležencem s telesnimi, duševnimi ali zdravstvenimi težavami.

V Sloveniji za izvajanje programa skrbita dve nacionalni agenciji – za področje mladine je odgovoren Zavod za razvoj mobilnosti mladih – Movit, za izvajanje programa na področju izobraževanja, usposabljanja in športa pa skrbi Center Republike Slovenije za mobilnost in evropske programe izobraževanja in usposabljanja – Cmepius.

Delo v Evropski uniji – izkušnja, ki je ne gre zamuditi

Izkušnje so tiste, ki štejejo, in s slednjimi vam bodo pri odločitvi najlažje pomagali tisti, ki so delo v Evropi izkusili na lastni koži.

Blaž KarlinBlaž Karlin, pomočnik evropskega poslanca Lojzeta Peterleta  pripravniški in zaposlitveni skok čez slovenske meje zelo priporoča: “Začelo se je s pripravništvom v pisarni evropskega poslanca Lojzeta Peterleta, danes pa sem eden od njegovih treh pomočnikov, ki pokrivamo parlamentarne odbore, katerih člani so poslanci. Sam sem na primer zadolžen za področje okolja, zdravja in prehrane. Seveda je potem tu še množica drugih obveznosti. Delo se zaključi, ko je opravljeno, kar neredko pomeni delovnik ‘od osmih do osmih’. Lahko si mislite, da so odnosi v pisarni zaradi tega intenzivni, zelo pomembna pa sta zanesljivost in medsebojno zaupanje. Če se želite otresti slovenskega jamranja, pridite v evropske javne ali zasebne institucije vsaj na pripravništvo, zelo priporočam!”

Tjaša MartinšekZ njim se strinja tudi Tjaša Martinšek, ki je opravljala delo nočne receptorke v hotelu Hilton Manchester Deansgate: “Kot nočna receptorka sem v času študija delala v hotelu Hilton Manchester Deansgate, kraj pa izbrala zato, ker sem tam že bila na Erasmus izmenjavi. Službo sem našla prek spleta in na ta način opravila tudi s prvim intervjujem, na drugega pa sem se odpravila v Manchester. Zame je bila to fajn izkušnja, ker sem po tej plati videla tudi, kako je delati v Angliji, ne samo študirati. Delo v tujini definitivno priporočam, ker ti razširi obzorja, spoznaš nove ljudi, nove kulture, vidiš, kako je zares biti na svojem in ne odvisen oziroma se ne zanašati na starše.”

Takšne so izkušnje in priložnosti, končna odločitev pa bo seveda vaša. Z zavedanjem, da boste na delovnem mestu preživeli velik del svojega življenja, pa morda velja upoštevati misel kitajskega politika, učitelja in filozofa Konfucija, ki pravi: “Izberi delo, ki ga imaš rad, in ne bo ti treba delati niti en dan v svojem življenju.” Zato bodite pri svojih odločitvah dovolj drzni, da boste z njimi sledili svojim ciljem in pri izbrani poklicni poti uživali, pa naj bo doma ali v tujini.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.