Prvi dnevi in prve težave – jim je uspelo?

V soboto, 7. 7. so se Rok, David, Uroš in Tilen iz Horjula odpravili v svet. Lahko si prebereš, kako so se na pot pripravljali in kako je zgledal odhod. Pot jih je najprej vodila čez Hrvaško do Beograda, kjer so prvi dan zaključili v kampu. Nato so čez Bolgarijo nadaljevali do Turčije. Kaj pa se jim je dogajalo na poti?

Prva postaja: Beograd

Iz Horjula smo se od njih poslovili ob 12. uri, ko je David zavrtel ključ v starem Subaruju in je mašina začela hrumeti. Pospremil jih je aplavz množice in začela se je njihova pot. Za prvih 500 in še nekaj kilometrov so porabili skoraj 10 ur. Na hrvaškem so videli posledice ene nesreče, medtem ko niso opazili nobene policijske kontrole kjerkoli na poti.

Subaru priljubljen med mimoidočimi. Vir: Facebook SLOWenc - Po pamet
Subaru priljubljen med mimoidočimi. Vir: Facebook SLOWenc – Po pamet

V Srbiji sta jih pričakala Igor in Igor, dva prijatelja, ki sta sodelovala in jim pomagala pri nakupu Tadžikistanske koze – starega Subaruja. Ob prihodu v Beograd jih je že ujel prvi dež in takoj so ugotovili, da ima avtomobil zelo slabe brisalce. Vidljivost je bila zaradi tega močno otežena, zato so kaj hitro poskrbeli za nove. Še dobro, da so v Srbiji še vedno lahko kupili kvalitetne brisalce. Lahko bi rekli prvi dan, prvi dež, prva težava. 😉

 

Dobŭr den, Bŭlgariya!

Ob 9. uri zjutraj so se odpravili iz kampa Donava v Srbiji in krenili proti Bolgariji. Pot se jim je močno zavlekla, saj so na srbsko-bolgarski meji životarili kar 3 ure. Dobrovoljni fantje in dolgoletni prijatelji so v tem času sigurno našli nekaj, kar jim je krajšalo čas med čakanjem.

Na bolgarskih cestah pravijo, da niso opazili posebnosti glede prometa. Je pa po besedah Davida ob bolgarskih cestah veliko ostankov tovornjakarskih gum, ki tam ležijo brez posebnega razloga.

Po celodnevni vožnji so v poznih urah prispeli v kamp Istrum Park ob jezeru Iskar na jugu Sofije. Tam so postavili šotor in se utrujeni odpravili počivat. Celo noč pa so bili deležni prav posebnega zasebnega varovanja – celo noč je nad njimi bdel le nekaj mesecev star psiček.

Merhaba Türkiye!

Turčija, prihajamo! Vir: Facebook SLOWenc - Po pamet
Turčija, prihajamo! Vir: Facebook SLOWenc – Po pamet

Po zgodnjem zajtrku v vasici Plodovitovo v Bolgariji, so se odpravili naprej do Turčije. Tokrat je bil prehod čez mejo dokaj tekoč. Prvi problem pa je nastal, ko so želeli dobiti turško vinjeto. Pravijo, da je kar slabo označeno, kako sploh prideš do nje. Ampak dobro, da se fantje znajdejo in so tudi ta problem rešili.

Sporočili so nam, da je bil promet do Istanbula zelo gost in da so imeli nekaj težav, saj je na postajališčih zelo težko kupiti avtokarto. Tako so se ponovno morali znajti in poslušati svojo orientacijo. Kako smo že rekli, na koga se bodo tu zanesli? Očitno jim je uspelo, saj so proti koncu Istanbula dobili karto Turčije in takoj je bila pot lažja.

Kar se tiče prometa v Turčiji pa pravijo, da je bilo najbolj zanimivo to, da se ob avtocestah pojavljajo makete policijskih avtomobilov, ki naj bi služile kot opozorilo. Bi to pri nas delovalo? 😉

Makete policijskih avtomobilov v Turčiji. foto: Tilen Tehovnik.
Makete policijskih avtomobilov v Turčiji. foto: Tilen Tehovnik.

Včeraj okrog 8. ure zvečer so prispeli v kraj Sapanca in noč preživeli zraven trafike. Danes zjutraj pa jih je pot že vodila naprej po ogromni Turčiji. V naslednjih dveh dneh bodo počasi potovali do Irana.

Ekskluzivne objave iz poti lahko spremljaš na Facebook strani SLOWenc – Po pamet, natančno pot in trenutno lokacijo pa si lahko ogledaš na povezavi do google zemljevida ali njihovi spletni strani popamet.si. Ko pridemo v stik s fanti pa bomo objavili tudi videoposnetek prvih delov poti, zato ne pozai spremljati Facebooka in Youtube kanala SLOWenc!

PODPRI PROJEKT slowenc – po pamet. pOŠLJI SMS POPAMET5 NA 1919 IN DONIRAJ 5€ ZA ZAVOD VOZIM.

Prejšnji članekNik Vene
Naslednji članekMednarodna poletna šola politične ekologije

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.