Mednarodni študij

Mnogi pravijo, da je »pravi študent« tisti, ki izkusi prav vse čare študentskega življenja, med drugim tudi mednarodni študij.

Študentsko življenje je nekaj, kar morate preizkusiti! Je obdobje v katerem boste zagotovo pridobili največ dragocenih življenjskih izkušenj in sklenili marsikatera nova poznanstva, prijateljstva, katera boste negovali še nadaljna leta po zaključenem študiju. Seveda pa študentsko življenje ne obsega samo neprekinjeno zadrževanje na fakulteti in neprestano bdenje za knjigami, ampak tudi številne obštudijske dejavnosti, katere ga naredijo še bolj zanimivega. Tako je za študente vsak teden organizirana kakšna večerna zabava, različne športne aktivnosti in kaj podobnega. Ne sliši se slabo, kajne? Kot pika na i za študente, pa je zagovoto mednarodni študij.

 

Iz leta v leto se vse več študentov z različnih univerz po Sloveniji, dobesedno grebe za svojo karto v »veliki svet« in s tem tudi mesto na kakšni tuji univerzi. Ker je povpraševanje ogromno, se zgodi, da vsak pač ne dobi te možnosti. Znano je, da morajo vsi, ki si želijo študirati v tujini, napisati motivacijsko pismo. Na podlagi tega in uspeha na fakulteti, se oblasti potem tudi odločijo ali greste v tujino ali ne. Zato se potrudite vsaj pri motivacijskem pismu, če že vaše ocene ravno ne blestijo! Danes je tako, da je preko organiziranih programov za mednarodno izmenjavo, skoraj vsakemu že omogočeno študiranje v tujini, saj omenjeni programi nudijo tudi štipendije s katerimi si lahko krijete vsaj del stroškov. Ali bo višina štipendije zadostovala za mednarodni študij, je odvisno predvsem od države v katero se odpravljate in njenega življenjskega standarda. V Sloveniji sta najbolj znana in uveljavljena programa za študij v tujini Erasmus in Ceepus. Ne glede na izbrana programa pa velja tudi to, da ima vsaka fakulteta ali univerza nekaj mentorjev, kateri vam pomagajo pri celotni organizaciji študija v tujini in so vam ves čas med bivanjem v tujini na razpolago. Delujejo kot nekakšna vez med vami in matično fakulteto.

 

ERASMUS

Erasmus velja za sektorski program, kateri podpira uresničevanje evropskega visokošolskega programa, izboljšuje kakovost študija in povečuje mobilnost tako študentov, kot tudi učiteljev. Poleg tega se zavzemajo tudi za bolj kakovostno in obsežno sodelovanje z različnimi visokošolskimi institucijami po Evropi, ipd. Je program, ki organizira izmenjave študentov po fakultetah, predvsem zahodne evrope (V Britanija, Francija, Španija,…).Najbolj se program zavzema na področju podpore univerzam za razvoj evropske razsežnosti študija, kar pomeni, da se zavzemajo za čimvečji obseg mednarodnega študija. Zato tudi vsako leto razpišejo prosta mesta po različnih univerzah v Evropi, s katerimi sodelujejo in organizirajo izmenjave študentov. Študij na tuji univerzi v splošnem traja en semester, izjemoma več, če študent izrazi željo in pridobi vsa potrebna dovoljenja in dokumentacijo.

 

CEEPUS

Je srednjeevropski program za izmenjavo tako študentov, kot tudi profesorjev. Njihov cilj je spodbujati čim večjo mobilnost profesorjev in študentov med različnimi sodelujočimi državami. V omenjenem programu trenutno sodelujejo visokošolske institucije iz: Bolgarije, Bosne in Hercegovine, Albanije, Avstrije, Kosova, Madžarske, Makedonije, Srbije, Črne Gore, Češke, Hrvaške, Romunije, Poljske, Slovaške in Slovenije. Ceepus deluje na osnovi mrež, katere ustanovijo posamezne fakultete ali univerze. Tako lahko študenti kandidirajo samo za štipendije znotraj mreže, v katero je vključena njihova fakulteta oziroma univerza. V kolikor študent prejme Ceepus štipendijo, to zajema namestitev, zdravstveno varstvo, oprostitev morebitne šolnine in prejemek štipendije. Višine štipendij so v posameznih državah različne.

Študenti, ki se odločijo za mednarodni študij, naj bi se domov vrnili še bolj bogati za kakšno izkušnjo. Mednarodni študij nikakor ne pomeni izpuščenega letnika na domači fakulteti, saj je preko zgoraj omenjenih programov vse tako organizirano, da se večina izpitov opravljenih v tujini, prizna z določenimi izpiti na domači univerzi. Seveda se tudi zgodi, da kakšne študente preveč zavede študentsko življenje v tujini in jim bolj kot obisk fakultete diši nočno življenje – v tem primeru se utegne zgoditi, da bodo letnik doma ponavljali ali pavzirali, v kolikor ne bodo opravili zahtevanih obveznosti. Vendar pa je to povsem stvar posameznika in njegove volje do študija.

 

Iz lastnih izkušenj vam lahko zatrdimo, da je v času študija možno združiti prijetno s koristnim, kar pomeni, da lahko ob ustrezni organizaciji dela, uspešno opravljate obveznosti na fakulteti in hkrati tudi dovolj žurate. Vse kar je potrebna je samo volja! V kolikor ste zainteresirani za mednarodni študij obiščite spletne strani omenjenih organizacij in se o vsem podrobno pozanimajte tudi na vaši fakulteti oziroma univerzi.

 

Tina Pečan

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.