38 mladih v Rušah obuja spomine na Igre brez meja

Igre brez meja so televizijska oddaja, ki se je gotovo marsikdo spominja. Atraktivne zabavne igre v pisanih kostumih so v 90. letih združevale Evropo. Že od sobote naprej pa ideja o njih v Rušah združuje 38 mladih iz Estonije, Italije, Romunije, Bolgarije, Malte in Slovenije. Klub mariborskih študentov v okviru mladinskih izmenjav programa Mladi v akciji tam namreč izvaja zanimivo, poučno, športno in zabavno druženje, ki je nastalo v okviru projekta (K)now the game – Spoznaj igro!

Pija Car, vodja izmenjave je povedala: »Lansko leto, ko smo želeli delovanje našega kluba na mednarodni ravni še dodatno razširiti, smo se prijavili na razpis Zavoda Movit, slovenske nacionalne agencije, ki je pri nas odgovorna za izvajanje evropskega mobilnostnega programa Mladi v akciji. Ker smo si zaželeli športnega druženja, skozi katerega pa bi udeleženci lahko spoznavali tudi medsebojno kulturo in tradicijo, smo se spomnili otroških dni, ko smo vsi z veseljem na televiziji spremljali Igre brez meja. Po principu teh iger smo oblikovali program naše izmenjave in po letu dni dela nam je uspelo, da smo v Ruše in Maribor pripeljali kopico mladih, med katerimi so tudi takšnih, ki bi si sicer zaradi socialnih in geografskih ovir, podobno izkušnjo le stežka privoščili. Program je za udeležence namreč brezplačen, saj je financiran iz strani Evropske komisije, vsakdo si mora sam kriti le 30 odstotkov potnih stroškov. S pretežno športnimi aktivnostmi naše izmenjave je tako eden izmed naših glavnih ciljev spodbujanje zavedanja o pomembnosti gibanja za zdravje telesa in duha.«

Na izmenjavi, ki bo potekala vse do nedelje 28. aprila, mladi skozi igre, ki so jih v celoti pripravili sami, ne bodo oživljali le stare televizijske oddaje. Skozi delavnice in predavanja bodo spoznali tudi, kako svoj prosti čas preživeti na aktiven način in se zabavati na svežem zraku. Klub mariborskih študentov je v sodelovanju z Bodifitom pripravil delavnico o zdravi prehrani in pravilni vadbi različnih športov, s pomočjo mladinskih voditeljev pa bodo vsem udeležencem predstavljene še različne možnosti, ki jih program Mladi v akciji ponuja. Skozi eno izmed delavnic bodo udeležene opozorili tudi na človekove pravice in pomen evropskega državljanstva. Vse to bodo spoznavali skozi različne načine neformalnega učenja, ki jih program Mladi v akciji podpira.

Med aktivnostmi na prostem bodo v prvi vrsti potekale igre, kjer bodo tujci spoznavali slovensko kulinariko, literaturo, športnike, praznike in naravno dediščino, pa tudi estonske, romunske, italijanske, bolgarske in malteške običaje. Obiskali bodo tudi adrenalinski park in si ogledali Maribor. V večernem programu bo skozi mednarodne večerje predstavljena vsaka država in njena kulinarika.  S Strani Malte se bodo mladi seznanili z otoškim življenjem, Italijani bodo predstavili južnoevropsko kulturo, Bolgari in Romuni življenje na Balkanskem polotoku ter Estonija baltsko kulturo.  Skozi celoten program se bodo prepletale različne kulture, se spoznavale in se naučile nekaj novega druga o drugi. Poleg tega se bo skozi vse aktivnosti učilo tudi sodelovanja drug z drugim in strpnosti. Ker med celotnim dogajanjem vsakodnevno pišejo tudi blog, lahko več o njihovih pripetljajih izveste na:  http://knowthegame13.blogspot.com/.

Pomemben del dogajanja predstavlja tudi Flash mob, kjer se bodo mladi predstavili širši javnosti. Potekal bo v petek, 26. aprila ob 16. uri v centru Maribora. Skozi nenajavljeno in za mimoidoče nepričakovano akcijo bodo s tipičnimi nacionalnimi barvami in različnimi postavitvami mladi ponazorili svoje narodne simbole in geografsko lego, nato pa bodo skozi plesno koreografijo nakazali, kako enostavno je medsebojno sodelovati, se spoštovati in skupaj rasti. Vse prisotne bodo opozorili na svoj projekt in pozvali k združevanju in krepitvi evropskega duha.

»Pri Klubu mariborskih študentov bi radi izkoristil to priložnost, da se povežemo s podobnimi mladinskimi organizacijami, da z njimi delimo svoje poglede, in mladim iz drugi držav damo priložnost, da spoznajo lepote Slovenije in se morda povežejo še kdaj v prihodnosti. Želeli smo ustvariti raznovrstno, poučno in praktično izmenjavo, ki bo zbližala vse udeležence kljub različni nacionalnosti, raznoliki kulturi in drugačnem socialnem ozadju. Ker smo do sedaj v okviru programov Mladi v akciji sodelovali le kot partnerska organizacija,  na način, da smo mlade iz Maribora pošiljali v tujino na projekte, ki so jih organizirali partnerji iz tujine, smo ponosni, da nam je navsezadnje, z veliko truda nekaj mladih le uspelo pripeljati v tudi našo domovino, v Maribor in Ruše,« je povedal Mitja Lešnik, predsednik Kluba mariborskih študentov.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.