Miti povezani z vadbo

Novo leto in z njim praznični čas je mimo, čas je, da začnemo uresničevati svoje novoletne zaobljube.

Nekateri bi radi do poletja shujšali, drugi bi radi preoblikovali telo, tretji bi radi bili bolj gibčni, vsi pa bi zagotovo radi rezultate čez noč. Žal ne gre tako hitro in preprosto. Odvečne maščobne blazinice se nas tudi niso prijele kar čez noč. Za vse je potreben čas. Tako kot ga potrebujemo mi, da osvojimo nova znanja, telo potrebuje čas, da osvoji nove prehranjevalne navade in spremembe, ki smo jih prinesli v naš vsakdan.

Preden se podamo v svet miganja si oglejmo nekaj mitov, ki so kljub dognanjem na področju vadbe še vedno zasidrani globoko v nas.

1. Najboljši način za izgubo kilogramov je močno znižanje energijskega vnosa

Te metode se zagotovo najbolj pogosto poslužujejo ženske. Čokolado in drugo hrano iz njihovega jedilnika naenkrat zamenjajo sklede na pol pojedenih solat in ogromne količine vode. Žal je naše telo veliko pametnejše, kot si mislimo. Kadar močno znižamo svoj energijski vnos, telo upočasni presnovo. Povedano drugače, večino hrane, po kateri bomo med dieto planili zaradi lakote, v mislih imam predvsem tiste sladke tolažbe ob večerih katere se hitro nabere preveč, bo telo skladiščilo v obliki telesne maščobe, »za hude čase«. Ne zveni več tako privlačno, kajne? Da bi se temu izognili, raje zaužijmo več manjših obrokov, razporejenih čez ves dan. Na ta način se izognemo napadom volčje lakote, naša presnova pa bo ostala hitra, izguba maščobe pa bo lažja.

2. Tek je odličen šport za izgubo odvečne telesne maščobe

Večina nas je prepričanih, da je aerobna vadba, kot so tek, kolesarjenje idr. najboljše orožje v boju zoper odvečno telesno maščobo. Žal temu ni tako. Res je, da v uri vadbe porabimo večje število kalorij, kot na primer pri vadbi z utežmi, toda učinek porabe kalorij po končani aerobni vadbi je veliko manjši kot po vadbi z utežmi. Še kar nekaj ur po koncu vadbe z utežmi namreč pospešeno kurimo kalorije, čeprav smo z vadbo že zdavnaj zaključili. Res je, da bomo s pomočjo teka izgubljali kilograme, toda velik odstotek teh bo na račun izgubljene mišične mase, glavnega porabnika energije medtem ko mirujemo, maščoba pa bo še vedno na svojem mestu. Idealna je kombinacija tako aerobnih kot anaerobnih aktivnosti. Najboljše je, da en dan izvajate eno vrsto vadbe, drugi dan pa drugo, na tak način boste tudi poskrbeli, da vadba s časom ne bo postala preveč monotona.

 

3. Z dviganjem uteži bom dobila velike mišice

Še en izmed mitov, v katerega so prepričane predvsem ženske. Res je, da trening z utežmi vpliva na pridobivanje mišične mase, toda pridobiti kakovostno mišično maso je zelo dolgotrajen proces in se ne zgodi po nekaj obiskih fitnes centra. Poleg tega ženske v primerjavi z moškimi nimajo ustrezne količine določenih hormonov, zato je pridobivanje mišične mase še toliko težje. Vadba z utežmi naj torej ne bo bav bav, sploh, če želimo izgubiti odvečno telesno maščobo in preoblikovati svoje telo.

 

4. Trening brez bolečin (»muskelfibra«) ni dober trening

Marsikdo je prepričan, da je vadba brez bolečin (»muskelfibra«) neproduktivna. To predvsem velja za vadbo z utežmi. Trening z utežmi je res namenjen temu, da mišico z obremenitvijo, vodimo do tega, da na njeni površini nastanejo mikropoškodbe. Te se med regeneracijo obnavljajo, rezultat povečanje mišice in njene moči. Toda to še ne pomeni, da moramo mišice na vsakem treningu tako rekoč uničiti. Znak dobrega treninga je rezultat in ne bolečina po njem. Delovne teže povečujte počasi, spremljajte svoj napredek, vsako vajo pa izvajajte z veliko mero kontrole nad obremenitvijo in hkratno ustrezno stimulacijo mišice. Trenirajte »z glavo« in se s tem izognite poškodbam, ki nastanejo, če gremo v fitnes center s preveč ega.

 

5. Z izvajanjem trebušnjakov bomo izklesali trebušne mišice

Za trebušne mišice obstaja veliko vaj. So ena izmed glavnih stabilizacijskih mišičnih skupin našega telesa. Kljub vsemu pa vas izvajanje velike količine trebušnjakov in podobnih vaj ne bo pripeljalo do vašega cilja – izklesanih trebušnih mišic. Vsak izmed nas že ima trebušne mišice, a so sramežljivo skrite pod telesno maščobo, kjer čakajo, da pridejo na plano. Izklesane trebušne mišice se torej delajo v kuhinji. Ključna je pravilna prehrana, ki vsebuje malo predelanih živil, zmerno količino polnovrednih ogljikovih hidratov, puste beljakovine, kot so pusto rdeče meso in perutnina, zdrava maščobna živila, kot so jajca, avokado in oreški, ter dovolj zelenjave in sadja, da zaužijemo dovolj vitaminov, mineralov in prehranskih vlaknin.

Tokrat smo se osredotočili na mite povezane z vadbo. Upam, da vam bo članek v pomoč, da se boste vadbe lotili z veliko dobre volje in s pravilnim pristopom. Človeško telo je ustvarjeno za gibanje, žal nas sodobni način življenja vedno bolj spreminja v sedeče ljudstvo. Vzemite si vsak dan nekaj minut zase, vaše telo vam bo zelo hvaležno. V prihodnjem članku pa si bomo ogledali mite povezane s prehrano.

 

Avtor: Uroš Sobočan, www.maxximum.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.