Mladi levi!

Mednarodni festival sodobnih scenskih umetnosti Mladi levi bo že 19. leto zapored razvnel poznopoletno sceno in v Ljubljano pripeljal najaktualnejše odrske ustvarjalce z vseh koncev sveta. Otvorili ga bomo z alegorično predstavo francoskega režiserja Philippea QuesneaNoč krtov, v kateri velikanske magične kreature iščejo zaklonišče in nas popeljejo v votlino sveta.

Predstavili bomo tudi Penny Arcade, legendo newyorške underground scene, paChristiane Jatahy, lansko zvezdo festivala iz Brazilije, ki bo nastopila z video instalacijo predstave #gozdkihodi.doc, vrača se enfant terrible sodobne belgijske avantgardeBenjamin Verdonck, ki bo z mlado portugalsko umetnico Mario Lucio Cruz Correiaposkrbel za poetična presenečenja v mestu. Joris Lacoste se bo predstavil s Suita št. 2, eno najbolj vročih predstav, v kateri orkestrira muzikaličnost govorjenega jezika. Festivalsko klasiko pa predstavlja mednarodni hit Čisto mesto, ki odrski prostor predaja snažilkam v režiji Grkov Anestisa Azasa ter Prodromosa Tsinikorisa.

Del programa Mladih levov spet posvečamo mladim imenom s samosvojimi drznimi avtopoetikami: iz Indije prihaja mlada aktivistična performerka Mallika Taneja s presentljivim solom Bodi previden, študenski kolektiv iz Nemčije pa bo z duhovitim kabalističnim izumom izgnal prekletstvo filozofa Friedricha Augusta von Hayeka.

Z domače scene se  bodo predstavili Beton Ltd. s težko pričakovano novo premiero Ich kann nicht anders ter kolektiv No!training, ki z Variacijami na Počasnost: TIME OUT 2.raziskuje možnosti uprizarjanja, ne bo pa manjkal tudi koncertni večer s čisto pravim »bad ass gangsta raperjem« Smaal Tokk-om.

V okviru letošnjega festivala pa gostimo tudi mednarodno konferenco Ready to Change (Pripravljeni na spremembe) z naslovno temo: Nove politične mitologije in umetnost.

Mladi levi ostajajo pravo mesto srečanj in presenečenj, kjer se domači in tuji umetniki radi družijo, uživajo v umetnosti in pretresajo ažurne umetniške ali družbene teme. V času, ko vse preveč gledamo nazaj in se zapiramo v nacionalne kontekste, Mladi levi predstavljajo eno redkih transnacionalnih oaz svobodne misli, aktivne prisotnosti in zazrtosti v prihodnost.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.