Noctiferia predstavlja ‘Transnaturo’

Prvaki slovenskega metala avgusta izdajajo akustičen album “Transnatura”! TRANSNATURA V ŽIVO: SOBOTA, 20.8.2016 // ŠKOFJELOŠKI GRAD, ŠKOFJA LOKA

Nenavadno popotovanje, na katerega so se podali slovenski težkokategorniki Noctiferia, se približuje vrhuncu. Akustičen projekt, ki so se ga lotili legendarni slovenski metalci, bo avgusta izšel v obliki albuma ‘Transnatura’. Noctiferia bodo izid pospremili s koncertom na Škofjeloškem gradu (Škofja Loka) v soboto, 20. avgusta 2016.

 

‘Transnatura’ je začel nastajati v lanskem letu, s povabilom oz. izzivom oddaje Izštekani na Valu 202. Noctiferia, band, ki slovi po eksperimentiranju znotraj žanra, ki ga ustvarjajo, so se izziva lotili z vsemi silami – ne samo, da so black metal, death metal, eksperimentalni in dandanes industrialni metal oblekli v milejšo, akustično obleko, ampak so skladbe tudi konkretno predrugačili.  Slekli so jih do njihovih temeljev, jih očistili težkih riffov, agresivnih ritmov in jih obogatili s stilskimi izleti v jazz, gypsy swing, country glasbo, mestoma se čuti tudi španski in balkanski temperament. Nekatere so dopolnili z brass sekcijo, druge z godali, tretje z ženskim vokalom, variiranje z detajli, ritmiko in hitrostjo je pogosto. Kompleksen izziv, ki so ga Noctiferia opravili z odliko.

 

Noctiferia so Transnaturo sprva predstavili v oddaji Izštekani, kmalu pa so jo preizkusili tudi pred občinstvom na nekaj koncertih. Naslednji korak za band predstavlja izid predrugačene skladbe ‘Mara’, nato album in njegova premierna predstavitev v živo na Škofjeloškem gradu 20. avgusta 2016, prav na dan izida. Na koncertu se bodo Noctiferii, tako kot na albumu, pridružili številni glasbeni gostje. Noctiferia so prihajajoči album snemali v studiu Negligence in v studiu RTV Slovenija, miks in master albuma je v spretnih rokah Janeza Križaja.

 

Noctiferia so najbolj znan in uveljavljen slovenski metal bend. Že v zgodnjih začetkih delovanja so ugotovili, da za svoje glasbeno izražanje potrebujejo več kot eno zvrst metal glasbe. Z leti so v svoj edinstven glasbeni izraz uspešno vključili in mešali številne glasbene zvrsti od koder njihov raznolik glasbeni opus. V manj kot dvajsetih letih so izdali 5 studijskih albumov in se podali na več turnej po Evropi in Veliki Britaniji, pot jih je zanesla tudi na Kitajsko. Oder so si delili z legendarnimi bandi kot so In Flames, Hypocrisy, Dimmu Borgir, Samael, Mayhem, Immolation, Enslaved, Cannibal Corpse, Cradle of Filth in mnogimi drugimi. Noctiferia se pravzaprav ne pustijo etiketirati in vkleniti v žanrsko okovje: prvenec ‘Baptism at Savica Fall’ (1998) se sicer žanrsko nagiba k black metalu, sledi leta 2003 izdani ekstremni, tehnično dovršen black metal album ‘Per Aspera’, na eksperimentalnem albumu ‘Slovenska morbida’ (2006) Noctiferia presenetijo z ženskimi vokalnimi vložki, nenavadnimi instrumenti in samosvojimi zvoki, zadnja dva albuma, ‘Death Culture’ (2010) in ‘Pax’ (2014), pa se ozirata k industrial metalu. Sami pravijo, da v glasbo vključujejo najrazličnejše vplive.

 

Prihajajoči album ‘Transnatura’ predstavlja samosvoj in edinstven glasbeni izlet – brez kompromisov in brez polovičarstva. Noctiferia so se lotili akustične predelave skladb iz zadnjih treh albumov; spremenili so jih; spremenili so svoj zvok, aranžmaje, žanr in slog. Kako zvenijo akustični Noctiferia preverite avgusta na albumu ‘Transnatura’ in na koncertu, ki ga Noctiferia pripravljajo na Škofjeloškem gradu 20. avgusta.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.