Na velikonočno soboto spoznali programe EPM

Na velikonočno soboto, 30. 3. 2013, se je v nakupovalnem središču Europark  predstavilo 18 programov za mlade, ki jih v letu Evropske prestolnice mladih Maribor 2013 izvajajo mladinske organizacije, inštitucije, zavodi in društva. Obiskovalci Europarka so imeli priložnost se seznaniti z možnostmi, ki jih ponuja leto mladih, spoznati nove ljudi, dobiti dodatne informacije o inovativnih projektih, zanimivih okroglih mizah, poučnih seminarjih in kopici dogodkov.

Salezijanski mladinski center iz Maribora je predstavljal projekt v sklopu EPM Maribor 2013 Velikani upanja. Mimoidoči so se lahko pomerili v didaktičnih sestavljankah različnih stopenj, ki jih sami izdelujejo iz recikliranega materiala. V pritličju so skavti v svoje vrste vabili nove člane. Sašo Konrad iz Društva tabornikov XI. Snob Maribor je pojasnil, zakaj postati tabornik: »Učiti se preživeti v naravi je dobra alternativa preživljanja prostega časa za računalnikom in TV-jem. Mladi pridobijo tudi druge kompetence, kot je recimo, kako biti dober vodja, prevzemati odgovornost ipd.« Boris Šajnovič iz organizacije IAESTE je podal informacije o programu Leto priložnosti, katerega prvi večji dogodek bo karierni sejem 12. aprila 2013 na FERI-ju. Zajemal bo zajtrk s predstavniki podjetij in inštitutov, podjetja pa bodo na sejmu predstavljala možnost zaposlitve in dela v času študija.

 

Jesti bograč in ‘prostovoljiti’

»Jaz bom pa danes kuhal bograč,« se je oglasil Mihael iz Kluba študentov Lendava. Seveda so lahko obiskovalci odličen bograč tudi degustirali na njihovi stojnici, kjer so predstavljali Bogračfest 2013. Tjaša Arko iz Slovenske filantropije je dejala, da »če želite kreativno preživljati prosti čas, se kaj naučiti, spoznati nove ljudi in se zabavati, se za vsakega najde prostovoljno delo, ki mu je blizu.« Na njihovi stojnici ste lahko spoznali različne možnosti prostovoljstva tako za mlade kot starejše. Tudi Klub mariborskih študentov je vabil mlade k sodelovanju v njihovih programih. Mednarodni projekt I take Europe je že v polnem teku, 11 evropskih držav bodo predstavili tudi Mariborčanom. Maruša Neuberg iz KMŠ-ja je dejala, da konec maja pripravljajo modno revijo na Poštni ulici. Po pisti se bodo sprehodila dekleta, odeta v vintage oblačila in predstavljala staro pariško modo. Univerza v Mariboru se je predstavila s programom Na poti od ideje do uresničitve in zaposlitve, Študentsko društvo Erasmus s programom Evropa v Malem in Mladinski center Osmica s programom Spoznaj EPM.

Bodifit s predelanim kolesom

Imate staro kolo, vam leži v kleti in se na njem samo nabira prah? Univerzitetna športna zveza si je zamislila projekt MBajk, ki ga je v Europarku tudi predstavljala. Zbirajo stara kolesa, ki jih bodo »spremenili, predelali, reciklirali in dali v ponovno uporabo mladim in mladim po srcu. Kolesa bodo locirana in na posojo po celem mestu in vse to brezplačno,« je pojasnil Janez Fece. Za popestritev je poskrbel radio MARŠ, ki je v živo oddajal, Evropski kulturni in tehnološki center Maribor pa je mlade in starejše privabljal na stojnico z zanimivimi predstavitvami eksperimentov. V njihovem centru na Slovenski ulici jih lahko tudi brezplačno obiščete. Da bodo mladi Mariborčani fit bo poskrbel Bodifit z vodenim programom Kako fit so mladi v mestu Maribor. Zavod PIP je predstavljal programe Uspešno Črpanje Evropskih Sredstev, seznanil mlade z delavnicami, ki jih prirejajo v sklopu programa Znanje + izkušnje + podjetnost ≠ BREZPERSPEKTIVNOST ter informiral in vabil mlade k projektu Mestni parlament mladih, kjer bodo imeli možnost spoznati tudi nekatere evropske poslance. Na ta način skušajo mladim približati demokratičen način odločanja.

 

Flashmob ob Čevljarčku

Zveza prijateljev mladine Maribor je na svoji stojnici mladim želela približati program Čevljarček kot navdih, ki teče v dve smeri: spodbujanje ustvarjalnost mladih ter opozarjanje mladih na problematiko izkoriščanja otrok za ekonomske koristi. Mladi se lahko prijavijo na različne natečaje ter tako pokažejo svojo kreativnost na področju fotografije, filma, dramskega besedila, stripa. Ljudje so bili presenečeni, ko je ekipa EPEKE izvedla flashmob. Sodelovali so mladi iz različnih držav, prikazali pa so fair play v športu, druga tema je bilo (ne)razumevanje tujih jezikov. EPEKA se je prav tako predstavila na stojnici, kjer sta Mariborčane o svojih izkušnjah seznanili EVS (European Voluntary Service) prostovoljki.

Ob pirhih, šunki, hrenu in potici so se obiskovalci na velikonočno soboto v nakupovalnem središču Europark tako lahko seznanili s pestrim programom Evropske prestolnice mladih Maribor 2013, ki je letos center mladinskih aktivnosti.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.