Najlepše evropske plaže

Turistični spletni portal TripAdvisor, kjer gostje ocenjujejo namestitve in turistične destinacije po vsem svetu, je objavil lestvico top 10 plaž v Evropi in svetu. Nekatera imena med njimi so nam manj znana.

1. Agija Napa, Ciper
Da je prav Ciper, otok boginje Afrodite in otok ljubezni z neskončnimi kilometri peščenih plaž, toplega sredozemskega morja in sonca, na prvem in tudi tretjem mestu, ne preseneča. Velja za otok zabave in mirnega oddiha, prijaznih ljudi, okusne hrane in dobrega vina, urejenih hotelov in bogate turistične ponudbe, tisočletne zgodovine in bogate kulturne tradicije. Morje je izven urbaniziranih središč izredno čisto. Ježev, meduz in alg ni, zato je kopanje pravi užitek.
Agija Napa, nekdanja ribiška vasica, ima danes najlepše plaže na otoku in je središče vodnih športov.

2. Skiathos, Grčija
Otok Skiathos s prelepimi peščenimi plažami in veliko naravne sence je znan kot dragulj Severnih Sporadov in Sredozemlja. Ponuja počitnice s pridihom mondenosti in ugodja. Bujni zeleni gozdovi, ki se velikokrat razprostirajo vse do obale, pa naredijo prijetno še poležavanje. Že v preteklosti so plaže sem privabljale bogate in slavne. Čeprav je uvedba direktnih paketnih letov izničila ekskluzivni položaj Skiatosa, se še vedno pojavljajo luksuzne jahte. Na različnih lokacijah po otoku je bil posnet film Mamma mia.

3. Protaras, Ciper
Enako kot Agija Napa ima res lepe peščene plaže.

4. Mykonos, Grčija
Najpopularnejši in najslavnejši grški otok spada med Kikladske otoke. Je zelo kozmopolitski in privablja slavne in bogate, zato velja za najdražji otok v Grčiji. Le korak stran od glamurja, prestižnih barov, luksuznih jaht in butikov ponuja tudi mirne počitnice, neverjetno gorato pokrajino, krasne peščene plaže, čisto morje, cerkve in majhne vasice, v katerih ribiči preverjajo jutranji ulov.

5. Oludeniz, Turčija
Turško letovišče ob obali Sredozemskega morja, ki leži v majhni idilični zeleni dolini, se ponaša z veličastnimi zalivi in več kot 5 km dolgo rajsko belo peščeno-prodnato plažo z znamenito modro laguno in turkiznim morjem. Velja za najlepšo in najbolj fotografirano plažo v Turčiji.

6. St. Ives, Velika Britanija
Cornwallski St. Ives je pravi kraj za umik pred naglico vsakodnevnega hitenja. Tukaj je vse povezano z vodo, najsi gre za morske pejsaže ali tolmune, prepredene z ločjem in travami. Območje je polno butičnih hotelov. Ribiška vasica privablja velike umetnike, npr. Barbaro Hepworth.

7. Alcudia, Španija, Majorka
Majorko označujejo za biser Sredozemlja ali sončni otok. Največji balearski otok so prvi »odkrili« romantiki (avstrijski nadvojvoda Luis Salvador Habsburški, Frederic Chopin, Georges Sand, Robert Graves), ki so prihajali pozimi, saj so odkrili zeleno pokrajino in za ta letni čas presenetljivo visoke temperature. Danes prihajajo sem množice.
Manjši zaliv Alcudia s svojo približno 11 km dolgo plitvo padajočo peščeno plažo je pravi eldorado za navdušence nad vodnimi športi. Prvotna ribiška vas z idiličnim pristaniščem, restavracijami, bari in trgovinami vabi k počitku in pohajkovanju. V neposredni bližini se razteza naravni park Albufera, področje za varstvo ptic, ki je idelalen za sprehode.

8. San Vito lo Capo, Italija, Sicilija
Sicilija je otok med Afriko in Evropo. Je mešanica mnogih narodov in kultur, ki so vladale otoku. Na žalost je poznana velikokrat le po mafiji, toda si zasluži boljše poznavanje otoka in njegove zgodovine. Njegova duša je tudi njegova glasba, imenovana Tarantella, in odlična hrana. San Vito lo Capo z rezervatom Zingaro zajema šest kilometrov divjih plaž, ki veljajo za ene najlepših na Siciliji.

9. Calvia, Španija, Majorka
Calvia je dolga približno 50 km in je zelo razčlenjena (32 zalivov in 6 plaž). Tukaj je nekaj najlepših delov majorške obale, deviških zalivov, do katerih lahko pridete le po morju, pa tudi nekaj najhujših primerkov modernih čarterskih turističnih centrov.

10. Villasimius, Italija, Sardinija
Sardinija je avtonomna italijanska regija in ima kar 1.849 km obale, večinoma visoke in skalnate z dolgimi plažami, številnimi rti in nekaj širokimi in globokimi zalivi, številnimi rokavi in nekaj manjšimi otoki ob obali. Obala velja za eno najlepših v Sredozemlju. Še prav posebej pa to velja za Smaragdno obalo, biser Sredozemlja, ki obsega kakšnih 50 km čudovite obale, na kateri je lepo umeščenih preko 60 pretežno peščenih in belih zalivov. Ta del je v zadnjih desetletjih postal tudi ena izmed najbolj mondenih destinacij v celotnem Sredozemlju. Večjih hotelov ni, vse počitniške hiše so pritlične in vpete v naravo. Eno najbolj senzacionalnih plaž na otoku lahko najdemo v bližini obalnih vasic v okrožju Villasimiusa.

Ksenija Gider

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.