Soljenje pameti (= nasveti)

Pametovati je vedno lahko; pa poizkusimo pametovati pametno in mogoče celo uporabno. Spodaj podajam nekaj nasvetov in izkušenj, ki sem jih pobral in nabral na poti. Upam, da se boste tako izognili kakšni napaki pri potovanju.

1. Največ informacij na spletu najdete na angleških Wiki straneh, uradnih straneh destinacij ter na popotniških forumih – predvsem slednji so lahko odličen vir informacij (priporočam slovenske forume, saj imate tam ponavadi ljudi, ki izhajajo iz istega okolja).
2. Turistični in popotniški vodiči so zelo uporabni in se jih izplača imeti s seboj. Osebno so mi najboljši vodiči Lonely planet, ki obdelajo kraj iz čisto vsakega zornega kota (npr. tudi lokale za istospolno usmerjene …). Večino vodičev dobite v knjižnicah in jih ni treba kupovati …
3. Prevoz – letalo: Ryanair ima na voljo precej letov iz Trevisa zraven Benetk. Gre za manjše letališče, ki pa je precej blizu – od Ljubljane samo cca 240 km. Dodajte še za 10 EUR cestnin ter parkiranje za že od 6 EUR na dan. Druga varianta so avstrijska letališča (Celovec, Gradec, mogoče celo Dunaj …). Pametno je iskati akcije, saj imajo nizkocenovni prevozniki kakšne res ugodne ponudbe (npr. v začetku maja ste lahko dobili povratno karto Treviso-Oslo za samo 15 EUR. Dodatno se izplača pogledati tudi Easyjet ter Vueling, a po mojih izkušnjah sta oba letalska ponudnika dražja.
4. Prevoz – avto: zelo dobra varianta je tudi road trip. Še posebej, če računate na več potnikov, saj to pomeni manjši strošek bencina in cestnin na osebo. Edino kar odsvetujem, je kombinacija avta in velemest – ne želite doživeti štiripasovnice v velikem mestu, vi pa ne veste kam …
5. Prevoz – vlak: Slovenske železnice ponujajo kar nekaj akcij, tako da bodite malo pozorni (npr. do Zuricha že za 29 EUR).
6. Prevoz po mestih: z izjemo Slovenije oz. Ljubljane je velika večina evropskih prestolnic s prevozom po mestu bolje urejena. Uporabljajte metro, podzemno, tramvaj ali kombinacije (npr. v Budimpešti stane 72-urna vozovnica za vse oblike mestnega prevoza (zgoraj našteti) le cca 12 EUR.
7. Čimveč stvari predhodno rezervirajte preko spleta – v Londonu sem tako prihranil kar nekaj na ta račun.
8. Turistične kartice – npr. London pass, Dublin pass – z njimi dobite nekatere stvari oz. vstopnine brezplačno – splača se jo vzeti, če si mislite ogledati veliko znamenitosti.
9. Študentska izkaznica: nekje pridete skozi tudi brez mednarodne, tako da lahko poizkusite (v Dublinu niti enkrat niso zatežili, ko nismo imeli vsi mednarodnih izkaznic). Drugače stane izdelava mednarodne študentske izkaznice cca 10 EUR, kar spet ni tak strošek.
10. Zavarovanje: za osnovne zadeve si omislite vsaj Evropsko zdrastveno kartico (veljavna je praktično povsod po Evropi, ne samo v EU – lahko jo brezplačno naročite preko spleta, dobite jo v cca 4 delovnih dneh).
11. Še za konec: ne pretiravajte prehitro – če še niste bili sami npr. na Pagu, potem ne vem, če je pametno na lastno pest planirati potovanje v npr. Kazahstan (malo pretiravam:)).

Dalo bi se najti še nekaj nasvetov, a tako ali tako boste večino stvari hitro odkrili sami. Treba je iti malo naokoli, da vidimo, kako dobro (slabo) nam je v naši preljubi Sloveniji.

Mitja Urbanček

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.