Izpitni stres

Testi, ustni zagovori, že ob misli na to nas velikokrat zmrazi. Najprej večtedensko študiranje podnevi in ponoči, nato pa stresne psihične priprave in nato še izpitna trema. Kako se izogniti in si pomagati, ko nas zajame izpitni stres?

Pred izpitom
Stres je del našega vsakdanjega življenja. Strokovnjaki pravijo, da je določena stopnja telesnega vznemirjenja koristna, saj pripomore k temu, da se počutimo živo in poživljajoče, ter dviguje motivacijo. Ko pa je pretirana, postanemo zaskrbljeni, nestrpni in nesposobni racionalnega razmišljanja. Slednje pa je še kako pomembno prav na izpitu.
Zelo pomemben je dan pred izpitom. Na ta dan naj se več ne bi učili, ampak spočili, da bodo možgani sposobni odgovoriti na izpitna vprašanja. Zato je zelo pomembno, da se kakovostno in čimbolj naspimo. Pomaga tudi lahkoten večerni tek, krajši sprehod ali pa pomenek s prijatelji ob pijači. Zjutraj si pripravimo osvežilno prho in morda opravimo le krajši pregled izpitne vsebine. Jutranje hitenje in strah je zadnje, kar potrebuješ.
Strokovnjaki priporočajo, da naj pred izpitom naredimo nekaj dolgih, počasnih in globokih sproščujočih vdihov, nato pa malo pobrskamo po spominu in se osredotočimo na nekaj, kar smo nekoč zelo dobro opravili. Ko misel na pretekli uspeh oživi, v sebi začutimo močno zadovoljstvo, ki nam da energijo za nadaljevanje.

Na izpitu
Najpomembnejše pravilo na izpitu je, da ne gledaš, kaj počnejo drugi. Telo sprostimo napetosti in umirimo misli, da na površje priplava znanje. Če ne znaš odgovoriti na vprašanja, jih še enkrat preberi in si na poseben list napiši vse, kar se o tem spomniš, tudi če ni neposredno povezano z vprašanjem. Nato nadaljuj z odgovarjanjem na vprašanje, morda bolj na široko.
V primeru napada stresa ali panike pomaga upočasnitev dihanja in vizualizacija, ki umiri telesne funkcije in bitje srca. V takem stanju tudi nismo sposobni logičnega premišljevanja.

Pomembna sta tudi rekreacija in pravilna prehrana
Trema lahko privede študenta celo do tega, da zaradi nje dosega slabše rezultate ali se celo odjavi od izpita, čeprav bi ga lahko opravil. V tem primeru priporočajo strokovnjaki uporabo tehnik sproščanja in spremembo življenjskega sloga.
Ko študiraš, kljub dejstvu, da te čaka še veliko snovi, ne pozabi na telovadbo oziroma kakršnokoli telesno aktivnost. Stres viša nivo hormonov, ki sprožajo občutke panike in spodbujajo nenadne reakcije po principu ‘bojuj se ali pa pobegni’. V vsakdanjem življenju nam le škodujejo, zato jih je priporočljivo usmeriti v športne aktivnosti.
Ne pretiravaj s kavo in čaji ter drugimi gaziranimi pijačami. Kofein v večjih količinah poveča srčni utrip, potem smo še bolj živčni, kar slabo vpliva tudi na naš spanec. In predvsem jej pravo in kakovostno hrano.
Koristno je poznati tudi tehnike sproščanja, kot so postopno sproščanje mišic, meditacija, joga, tai či in druge.
Stres med študijem je priprava na stres v odraslem življenju, zato je toliko bolj pomembno, da se čim prej naučimo spopadati z njim.

Ksenija Gider

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.